wyznaczenie prostej prostopadłej
Beata: wyznacz równanie ogólne płaszczyzny π=af{A,B,C}cR3 , gdzie A=(1,0,0), B=(0,1,0), C=(1,1,1), i
wyznacz prostą prostopadłą do π przechodzącą przez punkt (2,0,0).
Bardzo proszę o pomoc
4 cze 23:43
Basia:
Równanie płaszczyzny ma postać:
z = ax+by+c
0=a*1+b*0+c
a+c=0
−−−−−−−−−−−
0=a*0+b*1+c
b+c=0
−−−−−−−−−−−−−−−−
1=a*1+b*1+c
a+b+c=1
−−−−−−−−−−−−−−−−
rozwiązujesz układ tych podkreślonych równan
a=−c
b=−c
−c−c+c=1
c=−1
a−1=0
a=1
b−1=0
b=1
równanie płaszczyzny ma postać
z=x+y−1
lub
x+y−z−1=0
5 cze 01:55
Basia:
A(1,0,0)
B(0,1,0)
C(1,1,1)
AB
→=[−1,1,0]
AC
→=[0,1,1]
P(2,0,0)
szukamy punktu Q(x,y,x+y−1) takiego by PQ
→⊥AB
→ i PQ
→⊥AC
→
PQ
→=[x−2,y,x+y−1]
−1*(x−2)+1*y=0
1*y+1*(x+y−1)=0
−x+2+y=0
y+x+y−1=0
−x+y=−2
x+2y=1
−−−−−−−−−−−−−−−−
3y=−1
y=−
13
−x−
13=−2
x+
13=2
x=
53
z=
53−
13−1=
13
Q(
53,−
13,
13)
no i teraz piszemy równanie pr.PQ
| x−2 | | y−0 | | z−0 | |
| = |
| = |
| |
| 53−2 | | −13−0 | | 13−0 | |
−(x−2)=z
−y=z
z=−y
z=−x+2
5 cze 03:00