zad
aska: wyznacz wszytskie wartosci m dla ktorych pierwiastki wielomianu w(x)=(x2−6x+8)(x−m)tworza
ciag geometryczny
4 cze 19:22
Eta:
Witam

........ hmmm ...... za dzisiejsze drażnienie mnie ?
Pomogę CI
4 cze 19:24
Eta:
Policz pierwiastki równania x
2 − 6x +8=0
czekam

Dalej rozwiązemy razem.... odpowiada Ci to?
4 cze 19:26
aska: tak
4 cze 19:28
aska: nie draznie sie

4 cze 19:28
aska: mam
4 cze 19:30
aska: pierwiastki to 2 i 4
4 cze 19:30
Eta:
Podaj te pierwiastki .... czekam , bo zaraz muszę na chwilkę wyjść>>>
4 cze 19:31
Eta:
Świetnie

zatem trzeci jest
m
Nie masz w zadaniu podane w jakiej kolejnośći tworzą ciąg ?
czekam na odp?
4 cze 19:32
aska: nie
4 cze 19:34
aska: wiec?
4 cze 19:38
Eta:
OK

więc należy rozpatrzeć wszystkie możliwośći takich ciągów
1) 4, 2 , m −−−− tworzą ciąg geom , to z def. ciągu( wiesz to napewno)
2
2 = 4*m
więc 4m = 4 => m= 1
2) 2, 4 , m −−−− też tworzą ciąg geom
więc podobnie:
4
2 = 2*m
2m = 16 => m = 8
3) 4, m, 2 ..........
m
2 = 4*2
m
2 = 8 => m
1 =
√8= 2
√2
lub m= −
√8 = −2
√2
4) 2, m, 4 ......... daje tem sam wynik co w 3)
bo masz m
2= 2*4
m
2 = 8
więc odp:
m= 1 lub m= 8 lub m= 2√2 lub m= −2√2
Kumasz już ?

:"D
Spadam coś zjeść, bo umieram przez Was z głodu
4 cze 19:42