parametr
Mariusz: dla jakich m − nie ma pierwiastków rzeczywistych
4 cze 22:09
aska: gdzie parametr m?
4 cze 22:12
aska: cxzegos brakuje
4 cze 22:12
Mariusz: dla jakich m równanie nie ma pierwiastków rzeczywistych
4 cze 22:23
Eta:
Mariusz?........ gdzie ten parametr "m" ,bo go nie napisałeś
4 cze 22:39
Mariusz: | | x3−2x2+x−2 | |
a sorki, |
| =m |
| | |x−2| | |
4 cze 22:42
Eta:
Teraz tak

D= R−{2}
rozkładamy licznik na czynniki
x
2( x −2) + ( x −2)= ( x −2)( x
2 +1)
dla x€( −∞,2) otrzymasz:
x2 +1 = m
dla x€(2,∞)
−x2 −1=m
Teraz już sobie poradzisz?
Narysuj wykresy i ..... podaj "m"
4 cze 22:50
Andrzej: dla m ∊ (−2,5>
4 cze 22:50
Andrzej: ach, trachnąłem się, (−1,5>
4 cze 22:51
Mariusz: no właśnie Eto do tego momentu sam doszedłem

tylko nie wiem co dalej z tym fantem zrobić
4 cze 22:53
Mariusz: a dziedziny sa dobrze napisane
4 cze 22:57
Mariusz: juz rozumiem

dzięki wielkie
4 cze 22:59
Basia: I to dwa razy Andrzeju. Tylko dla m∊(−1;1)
4 cze 23:15
Basia: A nie sorry teraz ja się rąbnęłam. m∊<−5;1)
4 cze 23:18
Mariusz: od (−1, 5>
4 cze 23:22
Bogdan:
Myślę, że ostatni wynik Mariusza jest poprawny, czyli m∊ (−1, 5>.
4 cze 23:29
Andrzej: nie no, ja za swój wynik odpowiadam, jak pisałem pierwszy raz to w klawisz nie trafiłem po
prostu
4 cze 23:31
Basia:
Racja. Nie popatrzyłam na treść. Tam jest drobny błąd w zapisie Ety, a ja liczyłam wg. jej
zapisu.
dla x−2>0 czyli x>2 mamy
x2+1=m
dla x−2<0 czyli x<2 mamy
−x2−1=m
i wtedy jest (−1;5>
Przepraszam Andrzeja.
4 cze 23:33
Andrzej: ale ja się nie gniewam
4 cze 23:35
Eta:
Przepraszam również , nie zauważyłam tego błędu
Basia już wyłapała,

i jest ok!
4 cze 23:41