Kto potrafi obliczyć te zadanka rozpisując je krok po kroku?
Mateusz26Piła: Zadanie 1.
Niech zmienna losowa X ma następujący rozkład prawdopodobieństwa
xi −3 −1 2 6
pi 0,2 c 0,4 0,3
a) Podaj wartość stałej c
b) Oblicz P( < X < 0), P(2 < X < 3), .
c) Oblicz parametry rozkładu.
d) Wyznacz rozkład i oblicz parametry rozkładu zmiennej losowej Y=2X−1.
Zadanie 2.
W pewnej aglomeracji miejskiej odnotowano w ciągu ostatnich 300 dni następujące dane dotyczące
wypadków drogowych:
Liczba wypadków drogowych 0 1 2 3 4
Liczba dni 45 75 120 45 15
a) Co jest zmienną losową w powyższym przykładzie?
b) Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że w dowolnie wybranym dniu zdarzą się mniej niż 3
poważne wypadki drogowe?
c) Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że w dowolnie wybranym dniu zdarzy się co najmniej jeden
wypadek drogowy?
d) Wyznacz wartość oczekiwaną i wariancję badanej zmiennej losowej.
Zadanie 3.
Sprzedawca pewnego dobra trwałego użytku kontaktuje się z 8 potencjalnymi klientami dziennie.
Z wcześniejszych doświadczeń wiadomo, że prawdopodobieństwo zakupu dobra przez potencjalnego
klienta wynosi 0,1.
a) Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że sprzedawca przeprowadzi dokładnie 2 transakcje
sprzedaży dziennie?
b) Jaki procent klientów nie dokona zakupu?
c) Jakiej średniej liczby sprzedanych dóbr trwałego użytku dziennie może się spodziewać
sprzedawca?
(Wskazówka: rozkład Bernoulliego. Odp.0,15; 43%; 0,8)
Zadanie 4.
Wadliwość produkcji pewnego przedsiębiorstwa wynosi 3 %. Z gotowych wyrobów znajdujących się w
magazynie sprzedano 40 sztuk.
a) Jakiej średniej liczby braków można się spodziewać w sprzedanej partii towarów?
b) Jakie jest prawdopodobieństwo, że dokładnie 5 sztuk wadliwych znajdzie się w sprzedanej
partii towarów?
c) Jakie jest prawdopodobieństwo, że w sprzedanej partii towarów znajdują się więcej niż 3
braki?
(Wskazówka: rozkład Poissona. Odp.1,2; 0,006; 0,034)
Zadanie 5.
Aby zdać egzamin, należy prawidłowo rozwiązać co najmniej 70% zadań z testu egzaminacyjnego.
Przyjmując, że wyniki testu dla studentów zdających w pierwszym terminie mają rozkład normalny
ze średnią 76% i odchyleniem 8,2%, oblicz, jaki procent studentów zda egzamin w pierwszym
terminie.
(Wskazówka: skorzystaj z Tablic dystrybuanty rozkładu N(0,1).Odp. 76,73%)
Zadanie 6.
Zakładając, że czas oczekiwania na poczcie po odbiór awizowanej przesyłki (w minutach) ma
rozkład normalny N(7;2), określ:
a) jakie jest prawdopodobieństwo odbioru przesyłki w czasie nie dłuższym niż 3 minuty;
b) jaki procent klientów będzie czekać od 10 do 14 minut?
(Wskazówka: skorzystaj z Tablic dystrybuanty rozkładu N(0,1).Odp. 0,023; 6,66%)
4 cze 22:37
Mateusz26Piła: Czy jest ktoś w stanie mi pomóc rozwiązując te zadania krok po kroku skąd co się
wzięło − nie tylko same obliczenia. Tak żeby to było zrozumiałe nawet dla takiego laika jak ja.

Będę bardzo wdzięczny i dziękuję z góry.

Mateusz26Piła: Zadanie 1.
Niech zmienna losowa X ma następujący rozkład prawdopodobieństwa
xi −3 −1 2 6
pi 0,2 c 0,4 0,3
a) Podaj wartość stałej c
b) Oblicz P( < X < 0), P(2 < X < 3), .
c) Oblicz parametry rozkładu.
d) Wyznacz rozkład i oblicz parametry rozkładu zmiennej losowej Y=2X−1.
Zadanie 2.
W pewnej aglomeracji miejskiej odnotowano w ciągu ostatnich 300 dni następujące dane
dotyczące
wypadków drogowych:
Liczba wypadków drogowych 0 1 2 3 4
Liczba dni 45 75 120 45 15
a) Co jest zmienną losową w powyższym przykładzie?
b) Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że w dowolnie wybranym dniu zdarzą się mniej niż 3
poważne wypadki drogowe?
c) Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że w dowolnie wybranym dniu zdarzy się co najmniej
jeden
wypadek drogowy?
d) Wyznacz wartość oczekiwaną i wariancję badanej zmiennej losowej.
Zadanie 3.
Sprzedawca pewnego dobra trwałego użytku kontaktuje się z 8 potencjalnymi klientami dziennie.
Z wcześniejszych doświadczeń wiadomo, że prawdopodobieństwo zakupu dobra przez potencjalnego
klienta wynosi 0,1.
a) Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że sprzedawca przeprowadzi dokładnie 2 transakcje
sprzedaży dziennie?
b) Jaki procent klientów nie dokona zakupu?
c) Jakiej średniej liczby sprzedanych dóbr trwałego użytku dziennie może się spodziewać
sprzedawca?
(Wskazówka: rozkład Bernoulliego. Odp.0,15; 43%; 0,8)
Zadanie 4.
Wadliwość produkcji pewnego przedsiębiorstwa wynosi 3 %. Z gotowych wyrobów znajdujących się w
magazynie sprzedano 40 sztuk.
a) Jakiej średniej liczby braków można się spodziewać w sprzedanej partii towarów?
b) Jakie jest prawdopodobieństwo, że dokładnie 5 sztuk wadliwych znajdzie się w sprzedanej
partii towarów?
c) Jakie jest prawdopodobieństwo, że w sprzedanej partii towarów znajdują się więcej niż 3
braki?
(Wskazówka: rozkład Poissona. Odp.1,2; 0,006; 0,034)
Zadanie 5.
Aby zdać egzamin, należy prawidłowo rozwiązać co najmniej 70% zadań z testu egzaminacyjnego.
Przyjmując, że wyniki testu dla studentów zdających w pierwszym terminie mają rozkład
normalny
ze średnią 76% i odchyleniem 8,2%, oblicz, jaki procent studentów zda egzamin w pierwszym
terminie.
(Wskazówka: skorzystaj z Tablic dystrybuanty rozkładu N(0,1).Odp. 76,73%)
Zadanie 6.
Zakładając, że czas oczekiwania na poczcie po odbiór awizowanej przesyłki (w minutach) ma
rozkład normalny N(7;2), określ:
a) jakie jest prawdopodobieństwo odbioru przesyłki w czasie nie dłuższym niż 3 minuty;
b) jaki procent klientów będzie czekać od 10 do 14 minut?
(Wskazówka: skorzystaj z Tablic dystrybuanty rozkładu N(0,1).Odp. 0,023; 6,66%)
4 cze 22:47
Basia:
Zad.1
∑pi = 1
stąd c=1−0,2−0,4−0,3 = 0,1
co to są parametry rozkładu ?
wartość oczekiwana i wariancja ?
4 cze 23:41