a
aska: | | 2n2−4n−6 | |
dany jest ciag liczbowy an= |
| |
| | n+1 | |
uzasadnij ze ciag jest geometryczny a jego wszytskie wyrazy naleza do liczb calkowitych wyznacz
dwa kolejne wyrazy ktora roznica kwadratow wynosi 220
4 cze 20:59
Basia: Pomagam
4 cze 21:06
aska: i jak wychodzi cos?
4 cze 21:13
Basia:
Łatwiej będzie jeżeli licznik ułamka rozłożysz na czynniki
2n
2−4n−6 = 2(n
2−2n−3)
n
2−2n−3=0
Δ=(−2)
2−4*1*(−3) = 4+12=16
√Δ=
√16=4
n
1=
2−42=−1
n
2=
2+42=3
stąd:
n
2−2n−3 = (n+1)(n−3)
2n
2−4n−6 = 2(n+1)(n−3)
| | 2(n+1)(n−3) | |
an = |
| = 2(n−3) |
| | n+1 | |
a
n+1 = 2(n+1−3) = 2(n−2)
| an+1 | | 2(n−2) | | n−2 | |
| = |
| = |
| |
| an | | 2(n−3) | | n−3 | |
to
nie jest ciąg geomertryczny
to jest ciąg arytmetyczny
a
n+1−a
n = 2(n−2)−2(n−3) = 2n−4−2n+6 = 2
a
n = 2(n−3) jest więc oczywiste, że wszystkie wyrazy są liczbami całkowitymi bo:
n∊N
+ ⇒ n−3∊C ⇒ 2(n−3)∊C
a
{n+1)
2−a
n = 220
[2(n−2)]
2 − [2(n−3)
2] = 220
4(n−2)
2 − 4(n−3)
2 = 220 /:4
(n−2)
2 − (n−3)
2 = 55
n
2−4n+4−(n
2−6n+9)=55
n
2−4n+4−n
2+6n−9=55
2n − 5 = 55
2n=60
n=15
to będą wyrazy
a16 i a15
4 cze 21:19
Basia: Jeżeli czegoś nie rozumiesz pytaj !
4 cze 21:20
aska: cholera mialam zasadnic czy jest rosnacy a nie geometryczny sory
4 cze 21:25
Basia: jest rosnący, bo r=an+1−an = 2
4 cze 21:27