wielkości wprost proporcjonalne
Dawid: RATUNKU


!POMOCY


!

Oto zadanie: (Proporcjonalność)
Trzy koty złapały 3 myszy w ciągu 3 dni. Ile myszy padnie łupem sześciu tak łownych kotów w
ciągu 6 dni?
4 cze 16:24
agatka05050: 3/3=x/6
3x=18
x=6
4 cze 17:36
Dawid: Dzięki

4 cze 19:22
Mata: A dlaczego nie 12?
11 paź 17:09
a7: ja też nie rozumiem
moim zdaniem jeśli jeden kot złapał jakby 1/3 myszy w ciągu dnia to wciągu sześciu dni złapie 2
myszy, to sześć takich kotów złapie 12 myszy
11 paź 17:32
Mata: Prosimy o wytłumaczenie dlaczego 6 a nie 12 myszy ...
11 paź 17:39
ite:
przez 3 dni 🐱🐱🐱 → 🐭🐭🐭
przez 6 dni 🐱🐱🐱 → 🐭🐭🐭🐭🐭🐭
przez 12 dni 🐱🐱🐱 → 🐭🐭🐭🐭🐭🐭🐭🐭🐭🐭🐭🐭
11 paź 17:53
a7: może był błąd....
11 paź 17:53
ite: miało być
przez 6 dni 🐱🐱🐱🐱🐱🐱 → 🐭🐭🐭🐭🐭🐭🐭🐭🐭🐭🐭🐭
11 paź 17:54
a7:
11 paź 17:54
ite: złapane myszy lepiej liczyć jako całości (2/3 myszy i tak kotu nie ucieknie), więc
chyba lepiej zapisać, że jeden 🐱 łapie jedną 🐭 raz na trzy każde dni
11 paź 17:57
a7: no tak na pewno jest bardziej osadzone w realu, ale widocznie podeszłam statystycznie tym
razem
11 paź 17:59
ite: Statystycznie polska rodzina wychowuje 1,7 dziecka. Tylko że żadnej takiej rodziny nie ma.
Dzięki takim stwierdzeniom bardzo lubię statystykę i oczywiście jej ufam : )
11 paź 18:08
a7:
11 paź 18:08