o co w tym chodzi ?
marEk: Oblicz z wartoscią bezwzględną 0,5 I5x−4I = 8
czy to bedzie :
0,5*5x−4=8
2,5x−2=8 /+2
2,5x=8 /:2,5
x=3,2
czy to już koniec tego zadania
4 cze 18:58
marEk: ..
4 cze 19:11
tim: A na czym polega wartość bezwzgtlędnma?
4 cze 19:12
marEk: no chyba musi być x=ilestam i x= −ilestam
4 cze 19:15
tim: Będzie tak:
0,5 |5x − 4| = 8
0,5 (5x − 4) = 8 v 0,5 * (−5x + 4) = 8
... v ...
4 cze 19:17
heeelp: 0,5|5x−4|=8 // : 0,5
|5x−4|=16
5x−4=16 v 5x−4=−16
5x=20//:5 v 5x=−12//:5
x=4 v x=−2,4
ja bym to tak zrobiła
4 cze 19:17
Eta:
Witam

Przykro mi , ale źle policzyłeś

podziel obydwie strony równania przez 0,5
otrzymasz:
I 5x −4I = 16
teraz zapisujemy tak:
5x − 4 = 16 lub 5x − 4 = − 16
rozwiąż teraz obydwa te równania i to będą dwie odpowiedzi:
x = 4 lub x = −125 = −225
sprawdzenie:
zobacz : dla x = 4 mamy: 0,5*I 5*
4 −4I = 0,5* 16 = 8
L=P ... czyli ok

dla x = −2
25
0,5*I 5*[C[−2
25− 4I= 0,5* I−12 −4I = o,5* 16 = 8
L=P ... czyli teżz ok
zatem odp:
x= 4 , x= −225
4 cze 19:21
Eta: Czyli ok

.............
4 cze 19:22
marEk: dziekuje Ci bardzo Eta
4 cze 19:31