funkcja kwadratowa pomocy !
Ola: Mam do Was bardzo wielka prozbe od tego zalezy czy zdam

a ja kompletnie tego nie rozumiem

mam tutaj 9 zadan fajnie by bylo gdybym miala wszystkie zrobione wiec bardzo was prosze o
pomoc

1. parabola, ktora jest wykresem funkcji y=2 (x+1)
2+4, ma wierzcholek o wspolrzednych?
| | 3 | | 1 | | 1 | |
2. wzor w postaci kanonicznej funkcji y= |
| x2 + |
| x − |
| to ? |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
3.funkcja kwadratowa, ktorej wykres przechodzi przez punkty (0,−2), (1,−5), (−2,−14), ma wzor ?
4.funkcja okreslona wzorem y= −x
2 − x + k ma jedno miejsce zerowe dla ?
5.funkcja kwadratowa o miejscach zerowych −2 i 5, ktorej wykres przechodzi przez punkt (1,24),
ma wzor ?
6.oblicz wspolrzedne punktow przeciecia wykresow funkcji y= x
2 − 4x − 3 i y= −x + 1
| | 3 | |
7. dana jest funkcja kwadratowa y= x2 − x − |
| |
| | 4 | |
a) oblicz wspolrzedne wierzcholka paraboli, ktora jest wykresem tej funkcji
b) oblicz miejsca zerowe tej funkcji
c) narysuj wykres tej funkcji
d) zbadaj monotonicznosc tej funkcji
8. rozwiaz nierownosci:
| | 3 | | 9 | |
a) −2 x2 > 32 b) − |
| x2 + |
| x ≤ 0 c) −2 x2 + 10x − 8 > 0 |
| | 5 | | 5 | |
9.drut o dlugosci 100cm chcemy wygiac w prostokatna ramke. oblicz jakie wymiary powinna miec ta
ramka, aby prostokat, ktory ogranicza, mial najwieksze pole.
Z góry bardzo dziekuje
4 cze 18:15
tim: 1.
79
2.
69
3.
1393
4. Na podstawie wykresów
79 zobacz, kiedy funkcja kwadratowa ma JEDNO miejsce zerowe.
5.
1392
6. Układasz układ równań tych dwóch prostych.
7. Tam poszukać wystarczy..
8.
1451
9.
1395
4 cze 18:21
Ola: kurcze fajnie by bylo gdyby byly napisane obliczenia bo inaczej mi nie zaliczy

ja wogole
nie rozumiem funkcji
4 cze 18:24
tim: Tam jest wszystko wyjaśnione. Naprawdę. Zobacz.
4 cze 18:24
tim: Są wzory i przykłady. Podstawiasz dane, albo robisz jak tam.
4 cze 18:25
Ola: tylko ze twoje odp nie pasuja mi tutaj na kartce bo ja mam podane i trzeba wybrac jedna z nich
4 cze 18:25
Ola: ja juz to wszystko patrzalam i tak nie czaje
4 cze 18:26
tim: Ale to nie są oidpowiedzi... Klk=iknij na to
4 cze 18:26
sony: no ale czego nei wiesz ? przecież tim wszystko ci wypisał
4 cze 18:27
tim: Ale no zobacz.
Zadanie 1. Masz podane na stronie jak z wzoru obliczyć xw oraz yw. Podstawiasz dane ze wzoru
i obliczasz.
4 cze 18:27
Ola: wszystkiego
4 cze 18:27
sony: tim

za duzo roboty

ja bym to zrobił tak

1. rozwiazujesz tak
y=a(x−p)
2+q
1) y=f(x)
2) y=f(x−p) ... p ||OX,p
3) y=f(x)+q... q||OY,q
W=(p,q) tylko że p przepisujesz z odwrotnym znakiem

np. współrzędne piszesz sobie na wykresie i robisz parabole

y=2(x−3)
2−1
1)y=2x
2 W=(0,0) − rysujesz parabole ramionami do góry bo a>0 o W=(0,0)
2)y=2(x−3)
2 W=(3,0) rysujesz parabole ramionami do góry bo a>0 o W=(3,0)
3) y=2(x−3)
2−1 W=(3,−1) rysujesz parabole ramionami do góry bo a>0 o W=(3,−1)
to ode mnie takie wytłumaczenie

ale do zadania nie musisz robić tego wszystkiego

wystarczy wypisać W=p,q) a reszta to małe wytłumaczenie
4 cze 18:39
sony: chyba że nauczyciel tego wymaga tak jak to jest u mnie =]
4 cze 18:41
adaś =): o co chodzi w 2 zadaniu ?

masz zamienić na postać kanoniczną z postaći ogólnej ?
4 cze 18:42
Ola: nie, gdybym wiedziala o co chodzi to bym raczej nie prosila was o pomoc

sony przykro mi ale i tak nic z tego nie czaje
4 cze 18:44
Ola: to juz jest w postaci kanonicznej a co trzeba zrobic to nie wiem
4 cze 18:45
adaś =):

narysuj sobie ukł. wsp. i zrób sobie ten przykład u sonego

na pewno ci się wszystko wyjaśni

tu nie umiem rysowac paraboli ale bym ci to pokazał co i jak
to są ala parabole xD nie rysuj takich w zeszycie broń boże xD ale tu masz poklei narysowane
wierzchołki w tym przykładzie
4 cze 18:53
adaś =): to może zamienić na postać ogolną ?
4 cze 18:53
Ola: nic takiego nie pisze zeby zamienic
ja musze to miec na jutro wiec watpie ze to bede miala
4 cze 18:55
adaś =): w 2 zadaniu to postac ogólna i niewiem o co chodzi z ta dopiską wz. postaci kanonicznej to
chyba zamienic
4 cze 19:00
Ola: nie wiem ja nic kompetnie nie rozumiem

nawet jak mi napisaliscie
a juz nie mam kogo sie zapytac zeby mi zrobil te zadania
4 cze 19:02
adaś =): no to zamieniamy na kanoniczną
1 co robimy
obliczamy delte
Δ=b
−4a*c
2
x0 =−b/2a
y0=−Δ/4a
podstawiamy do wzory
y=a(x+p)−q gdzie p=(−b/2a) q=(−Δ/4a)
y=a(x+(−b/2a))
2−(−Δ/4a) i otrzymujemy postać ogólną
4 cze 19:06
Ola: to chyba razcej nie o to chodzi bo nie mam takiej odp
4 cze 19:07
adaś =): Ola nie przejmuj się

szkoda że tak późno napisałaś

to jest rozwiązanie do 2 zadania −
zamiana postaci ogólnej na kanoniczną
4 cze 19:07
adaś =): a jakąmasz odpowiedz

napisz mi odpowiedzi do zadań
4 cze 19:08
Ola: no bo dopiero dzisiaj dostalam te kartki od takiej jednej gdybym zrozumiala cos z tych stron to
bym nie chciala pomocy ale juz nawet nie da mi sie tego wytlumaczyc
4 cze 19:08
Ola: do wszystkich
4 cze 19:09
adaś =): no narazie do 2
4 cze 19:09
Ola: | | 3 | | 1 | | 1 | |
A. y = |
| (x + |
| )2 − |
| |
| | 4 | | 3 | | 3 | |
| | 3 | | 1 | | 1 | |
B. y = |
| (x − |
| )2 − |
| |
| | 4 | | 3 | | 3 | |
4 cze 19:14
adaś =): no to trzeba podstawić pod te wzory co ci napisałem i wychodzi odpowiedz
4 cze 19:15
Ola: yhym...
4 cze 19:17
adaś =): 1 co robimy obliczamy delte
Δ=b
2−4a*c
2
x0 =−b/2a
y0=−Δ/4a
3 podstawiamy do wzoru postaci kanonicznej
postac kanoniczna y=a(x+p)−q gdzie p=(−b/2a) q=(−Δ/4a)
y=a[x+(−b/2a)]
2−(−Δ/4a) i otrzymujemy postać ogólną i wybieramy odpowiedz
4 cze 19:19
Uczony student:

żal ;> 2+2=

=/
4 cze 19:20
adaś =): 
co to

=]
4 cze 19:22
Uczony student: Tak to jest =/ w polsce same g3niusze ;>
4 cze 19:22
Uczony student: dwa kwadraty xD
4 cze 19:22
adaś =): miło mi że jesteś zdolny

ale nie spamuj tu
4 cze 19:24
Uczony student: A wlasnie przypomnialem sobie mam jutro sprawdzian

z brył =/: Oblicz pole całkowite i
objetosc graniastroslupa o wym 5cm,5cm.10cm adaś help ~~!
4 cze 19:25
adaś =): napisz nowy temat a w tym niema nic trudnego podstawiasz pod wzór i tyle
4 cze 19:26
Uczony student: A jaki wzór

=/
4 cze 19:27
Ola: a jak mam ta delte obliczyc ?
4 cze 19:28
adaś =): Δ=b2−4*a*c
z tego wzoru =)
4 cze 19:29
Ola: no ja wiem ze z tego ale jak pamietam ze bylo a b i c ale nie wiem jak to podstawic
4 cze 19:31
Julia: Δ=b2− 4ac
4 cze 19:31
Julia: masz wzór funkcji y=ax2+bx+c
4 cze 19:31
Uczony student: Dobra a mi ktos pomoże

4 cze 19:32
Julia: i podstawiasz co trzeba
4 cze 19:32
adaś =): zad.2 ma postać ogólną czyli taką y=ax
2+bx+c rozumiesz ?

pod a,b,c podstawiasz te liczby
które masz u góry i wpisujesz do wzoru Δ i później do postaci kanonicznej
4 cze 19:32
Julia: No graniastosłup to może być np prostopadłościan, narysuj, oznacz boki i oblicz pole ze wzoru
P=2*pole podstawy+pole boczne
a objętość
V=a*b*c
masz wymiary podane
4 cze 19:33
Ola: dobra nie wiecie o co mi chodzi
4 cze 19:33
Ola: ejj uczony student idz z tad
4 cze 19:34
Julia: Wiemy

masz wszystko podane, wystarczy obliczyć, poziom 1 liceum...
4 cze 19:34
adaś =): a co ?
4 cze 19:35
Ola: no tak ale ja nie rozumiem funkcji bo mam takiego nauczyciela ktory wogole nie potrafi
tlumaczyc i przez to moge nie zdac
4 cze 19:36
Ola: dobra oblicze ta delte i napisze wam jak mi wyszlo
4 cze 19:37
Julia: no to ci tłumaczymy, masz podany wzór funkcji, Ty masz swój, podstaw odpowiednie liczby pod
wzór na deltę, oblicz pierwiastki i podstaw do wzoru na postać kanoniczną
4 cze 19:37
Julia: Powiem Ci, ze będzie odp albo A albo B, to już mniej masz do wyboru
4 cze 19:38
adaś =): y=3/4x
2+1/2x−1/4
i obliczasz
4 cze 19:40
adaś =): ja nie typowałem odpowiedzi zawsze wyliczam do konca albo strzelam ^^
jak obliczysz Δ to obliczasz x0 i y0 x0 =−b/2a y0=−Δ/4a a następnie podstawiasz pod wzór
y=a(x+(−b/2a))2−(−Δ/4a)
4 cze 19:42
Ola: Δ= b
2 − 4ac
| | 1 | | 3 | | 1 | |
Δ= |
| 2 − 4 * |
| * (− |
| ) |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 4 | | 3 | | 1 | |
Δ= |
| − |
| * |
| * (− |
| ) |
| | 4 | | 1 | | 4 | | 4 | |
Δ= 1
dobrze ?
4 cze 19:44
adaś =): tak
4 cze 19:46
Ola: i co dalej ?
4 cze 19:46
adaś =): obliczasz x0 i y0
x0 =−b/2a
y0=−Δ/4a
a następnie podstawiasz pod wzór
| | −b | | −Δ | |
y=a[x−( |
| )]2+( |
| ) |
| | 2a | | 4a | |
4 cze 19:50
Ola: to 1 wyszlo mi :
x0 = 1/3 y0 = −1/3
dobrze ?
4 cze 19:55
adaś =): x0 = −1/3 y0 = −1/3 chyba tak

ma być

zapomniałaś o minusie przy x0 ale sprawdź jeszcze
raz

bo mogę się mylić
4 cze 20:00
Ola: a no tak

to teraz mam podstawic za x i y
4 cze 20:02
adaś =): teraz podstawiasz tak jak jest w wzorze u góry nie za x i y tylko za −b/2a i −Δ/4a i już masz
postać funkcji kanonicznej
4 cze 20:04
Ola: aha
4 cze 20:05
adaś =):
4 cze 20:07
Ola: tylko nie wiem czy mi dobrze wyjdzie bo to dosc dlugie jest
4 cze 20:09
Ola: o jej ale namieszalam
4 cze 20:12
adaś =): ale podstawiasz obliczone

nie wpisujesz tego do obliczania tylko wyniki

podstawiasz

czyli najkrócej jak sie da
4 cze 20:13
Ola: a ja juz podstawilam xD dlatego mi sie pomieszalo
4 cze 20:14
Ola: to jak to obliczyc bo juz mi sie pomieszalo
4 cze 20:16
adaś =): podstawiasz za a= 3/4 (x− (−1/3))
2+(−1/3) i tyle tylko zapisz to poprawnie

+ i −
4 cze 20:23
Ola: i nic juz wiecej
4 cze 20:25
Ola: wyszlo A
4 cze 20:26
Ola: jejku dziekuje bardzo

jeszcze zostalo mi 8 zadan
4 cze 20:26
adaś =): 1 zadanie jest bardzo proste

napisałem ci u góry

W= (−1,4) wiesz dlaczego ? u góry masz
wyjaśnienie

z3 juz nie pamiętam duzo rzeczy ale z 4 jest proste
z4 obliczasz Δ i jak jest >0 ma 2 miejsca zerowe jak jest Δ=0 ma 1 miejsce zerowe a jak Δ<0 to
niema m zerowego
4 cze 20:29
Ola: ja wlasnie tego 1 nie rozumiem
4 cze 20:31
4 cze 20:33
4 cze 20:34
Ola: aha

wiem ze jestem trudnym uczniem az dziwie ci sie ze masz stalowe nerwy bo ja bym nie dala rady
4 cze 20:37
Ola: postaram sie to zrobic
4 cze 20:39
adaś =): z7 jest to zadanie związane z każdym zadaniem poklei sobie idziesz i sprawdzasz co i jak bo
już to robiłaś

a jak czegoś nie wiesz to patrzysz na działfunkcja kwadratowa na forum

i
tam wszystko pisze
z8
a) −2x
2>32
−2x
2>32/:(−2)
x
2<−16
i niema nic bo kwadrat żadnej liczby R nie jest liczbą ujemną
np. x
2=3 = x=
√3 a żaden pierwiastek nie jest ujemny zgadza się?

w tym zadaniu obliczasz
b) ,c) obliczasz Δ − Δ>0 = x1(−b−
√Δ/2a), x2(−b+
√Δ /2a) , Δ=0 (x0=−b/ 2a), Δ<0 niema miejsc
zerowych
zezeli Δ>0 rysujesz parabolę przechodząca przez x1 i x2 jezeli a>0 ramiona są do góry jeżeli
a<0 to ramiona są na dół
jeżeli Δ=0 rysujesz parabole stykającą sie z punktem x0 i to samo co przedtem z ramionami
ekstremum masz na forum

minimum i maximum wszytsko jest w dziale funkcja kwadratowa
a zad. 9 masz tu
https://matematykaszkolna.pl/strona/1395.html tylko podkładasz inne liczby

ja muszę lecieć uczyć się angola
myślę że sobie poradzisz

z tymi materiałami na forum i z tym co sama zrobiłaś

pozdrawiam
4 cze 20:54
Ola: tak mi wyszlo:
y= a ( x − (−2) ) (x − 5)
y= a (x + 2) (x − 5)
____________________
24= a (1 + 2) (1 − 3)
24= a * 3 * (−2)
24= −6a / (−6)
−4 = a
a= −4
______________
y= −2 (x + 2) (x − 5)
wyszlo C
4 cze 20:55
Ola: ok dziekuje bardzo za pomoc

powodzenia z angielskim
papa
4 cze 20:56
adaś =): dobrze
4 cze 20:58