skonstrułuj bazę ortonormalna
Agata: Prosze o pomoc w rozwiazaniu takiego zadania: skonstrułuj, wykorzystując metodę
Gramma−Schmidta, bazę ortonormalną z bazy f=((1,0,1,1),(0,1,1,1),(2,−1,0,−2),(1,0,0,0)).
4 cze 23:57
Basia: To okropne rachunki, ale spróbuję. Zasada jest prosta.
5 cze 01:09
Basia: To okropne rachunki, ale spróbuję. Zasada jest prosta.
5 cze 01:11
Basia:
u
1=(1,0,0,0) bo |(1,0,0,0)|=1
łatwo zauważyć, źe (0,1,1,1) jest prostopadły do u
1; |(0,1,1,1)|=
√3
u
2=(0,
√3,
√3,
√3)
v
3 = (1,0,1,1) − a*u
1 − b*u
2 =
(1,0,1,1) − (a,0,0,0) − (0,b
√3,b
√3,b
√3)=
(1−a,− b
√3,1−b
√3,1−b
√3)
czyli:
1*(1−a)=0 ⇒ a=1
−3b+
√3*(1−b
√3)+
√3*(1−b
√3)=0
−3b+
√3−3b+
√3−3b=0
−9b=−2
√3
v
3 = (0,−
23,
13,
13)
| | √6 | |
|v3| = √49+19+19 = √69 = |
| |
| | 3 | |
| | 2 | | 1 | | 1 | |
u3=(0,− |
| , |
| , |
| ) |
| | √6 | | √6 | | √6 | |
| | 2√6 | | √6 | | √6 | |
u3=(0,− |
| , |
| , |
| ) |
| | 6 | | 6 | | 6 | |
| | √6 | | √6 | | √6 | |
u3=(0,− |
| , |
| , |
| ) |
| | 3 | | 6 | | 6 | |
v
4 = (2,−1,0,−2) − a*(1,0,0,0) − b*(0,
√3,
√3,
√3) −
| | √6 | | √6 | | √6 | |
v4 = (2−a; −1−b√3−c |
| , −b√3− |
| , −2−b√3− |
| ) |
| | 3 | | 6 | | 6 | |
2−a=0
a=2
| | √6 | | √6 | | √6 | |
√3(1−b√3−c |
| )+√3(−b√3− |
| )+√3(−2−b√3− |
| )=0 |
| | 3 | | 6 | | 6 | |
| | √6 | | √6 | | √6 | |
√3(1−b√3−c |
| −b√3− |
| −2−b√3− |
| )=0 |
| | 3 | | 6 | | 6 | |
| | √6 | | √6 | | √6 | |
(1−b√3−c |
| −b√3− |
| −2−b√3− |
| )=0 |
| | 3 | | 6 | | 6 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
teraz jeszcze iloczyn skalarny u
3 i v
4 przyrównać do 0
i rozwiązać układ równań
po wyznaczeniu b i c policzyć długość v
4
policz to już sama
5 cze 01:44