matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 25.11.2018
Zadania
Odp.
1
Ania123:
W urnie są 2 kule białe i 3 kule czarne. Losujemy bez wracania aż do otrzymania kuli białej. Wiem, że za 1 razem prawdopodobieństwo wyniesie 2/5, za 2 razem 3/5*2/4, za 3 3/5*2/4*2/3 a za
8
As97:
Na ile sposobów możemy pogrupować wszystkie sposoby podziału pięciokąta foremnego na trójkąty, za pomocą jego przekątnych (każdy podział zaliczamy jako jeden element)?
1
simon5005:
Wyznacz granicę ciągów:
2
kasia:
Dobry wieczór. Mam kilka pytań / wątpliwości i będę wdzięczna za rozjaśnienie mi umysłu
1) punkty skupienia ciągu to granice wszystkich podciągów tego ciągu?
7
279
) i skorzystaj z własności ciągu arytmetycznego.
S
3
+ S
7
x=
2
2
qwerty:
Rozwiąż równanie x= m+2/(4−m
2
)
1
uuuu:
Uszereguj następujące funkcje:
4
√
3n
, log2n, n
6
*logn, 7n
5
, e
n
, e, log(log2n), π
n
, 5n
7
9
simon5005:
Wyznacz granicę ciągu:
1
REX:
Zadanie 1 wyznacz równanie prostej prostopadlej do f(x) = 2x+5 i przechodzącej przez punkt (−2,1)
1
Natalie:
Funkcja f określona wzorem f(x) =(x
2
−5)/(x+3) osiąga maksimum lokalne dla A. − 5
12
Dawid:
x
5
− x
3
− x
3
+ 1
2
dd:
n→
∞
, q = 1 lim q
n
= 1 czy jest to symbol nieoznaczony? czy to zależy od tego czy q jest ciągiem?
3
Olson:
x
2
+y
2
≤25 i y≥x
7
Zaben:
korzystając z wzoru deMoivere'a wyraź sin3x przez sinx
2
Marek:
zbadać przebieg zmienności funkcji f(x)=sinx−sin
2
x
5
kasia4:
:::rysunek::: Prosze o pomoc.
5
pawel:
Wyznaczyć styczne do wykresu funkcji f w punkcie P:
1
Kasia:
Jakie jest prawdopodobieństwo tego że przedstawiając dowolnie litery w słowie REKLAMA otrzymamy słowo MAKRELA?
6
Mickiewicz:
3
Dżejkop:
Oblicz (a−b)−(c−d) w grupie ℤ
n
, gdzie n=10 a=6 b=7 c=4 d=8. Grupa ℤ
10
=(0,1,2,3,4,5,6,7,8,9) z działaniem modulo 10. Ktoś pomoże?
4
marek:
Objętośc graniastosłupa pochyłego jest równa 32 pierwiastki z 2 , a wysokość ma długość 2 pierwiastki z 2. Jego podstawą jest kwadrat i dwie ściany boczne są kwadratami. Oblicz miarę
3
korn:
Poznaję granice i próbuję sobie to wyobrazić i czegoś nie rozumiem. Jeżeli mamy wykres jakiejś funkcji, asymptotą pionową jest oczywiście −3 i trzeba policzyć
1
REX:
Narysuj wykres funkcji liniowej , przechodzącej przez pkt (1,7) oraz (−2,1) a nastepnie :
3
pawel:
oblicz pochodna:
15
ppp:
W trójkącie prostokątnym ABC o kącie prostym przy wierzchołku C. Długość wysokości CD, długość środkowej CE i długość przeciwprostokątnej AB tworzą w podanej kolejności ciąg geometryczny o
6
Ewelina:
1
1
log
(x−1)≥−
4
2
I teraz mogę przyrównać x−1>0 z własności logarytmu, czy jak sie za to zabrać, kompletnie nie mam pomysłu
0
Artur:
Bardzo proszę o pomoc w wyznaczeniu dziedziny. Liczba E Zazwyczaj nie mam probelmu z wyznaczneiem dziedziny, lecz nie rozumiem jaka będzie w
6
Gregor:
Korzystając ze wzoru:
2
takidrugi:
Czy może się zdarzyć sytuacja, aby zbiór potęgowy P(A) był zbiorem pustym? Pierwszym kandydatem, który przychodzi do głowy jest zbiór pusty, ale P(∅)={∅}≠∅
1
maruda:
oblicz
2
Szawiel:
Zmienna losowa X ma rozkład z gęstością g(x) = 1/9|x|1[−3,3](x). Obliczyć wartość oczekiwaną i wariancję zmiennej Y = 3 − 5X.
7
Pizza z Ananasem:
Mam problem z policzeniem granicy
9
Jan:
Witam, jak dowieść, że relacja jest zwrotna?
1
rtew:
mnożenie
2
pawel:
Jaka jest pochodna x* sinx?
2
arek:
Wyznaczyć dziedziny podanych funkcji oraz wyznaczyć pochodne tych funkcji i ich dziedziny. Jaka jest ogólna zależność między D
f
i D
f
'?
1
Analiza 3:
Rozwiąż. Zadanie z analizy matematycznej 3. Takie dostaliśmy polecenie i nie bardzo mam pomysł od czego
3
Franek:
Witajcie, mam problem z trzema zadaniami, wgl nie wiem jak się do nich zabrać. A wgl gdzie tam pojęcie pochodnej pasuje xD Prosze, pomóżcie <3
1
Dominik:
Cześć. Co oznacza, że relacja zawiera się w N
2
lub R
2
? Tzn, że dowolną liczbę z tych zbiorów trzeba podnieść do kwadratu?
0
olasz22:
znaleźć płaszczyznę zawierającą prostą p: x=1 y=1+t z=t i równoodległą od punktów A(1,0,0) i B(0,01).
2
aleksander:
Bardzo proszę o obliczenie tych granic i o rozpisanie tego ponieważ tych przykładów nie rozumiem.
0
Wolfff:
Czy ktoś mógłby wytłumaczyć na czym polega to zadanie? Ciężko mi zrozumieć jak je rozwiązać, a jeżeli ktoś mógłby poświęcić chwilę czasu na rozwiązanie go byłbym dozgonnie wdzięczny.
1
neko:
Znajdź rówanie różniczkowe liniowe czwartego rzędu, którego rozwiązaniem jest funkcja:
7
Borsuk11:
Znalezc rozwiazanie ogolne rownania rozniczkowego:
4
Grzybiarz:
Znaleźć rozwiązanie zagadnienia Couchy
2
Grzesiekk:
Cześć ,macie może jakieś zadanka z obliczania pochodnych (przykłady) moje zasoby z podręcznika się skończyły ,a chciałbym się jeszcze sprawdzić na czymś. Mogą być trudniejsze przykłady
Z
1
Kasia:
W ciągu trzech lat wiek Ani Basi i Cecylii wzrósł odpowiednio o 15%, 20% oraz 30%. Oblicz o ile procent wzrosła średnia wieku tych dziewczyn.
7
polo:
Napisz równanie prostej "l" przechodzącej przez początek układu współrzędnych w R
3
, prostopadłej do płaszczyzny przecinającej osie układu odpowiednio: oś Ox dla x=1, oś Oy dla
3
Zl:
Przedstaw w postaci trygonometrycznej: a) (1+i)(cosα+ isinα)
0
Lz:
Znajdź punkty nieciaglosci funkcji F(x) =
1
x
− (podłoga)
1
x
, gdy x jest różne od 0
3
Kava:
Witam, mam narysować wykres funkcji i w tym samym układzie wykres jej funkcji odwrotnej. Z wyznaczeniem nie było większych problemów, gorzej z narysowaniem.
5
gracjan - mat. rewolucjonista:
mam taką oto sympatyczną funkcję wymierną:
x+3
f(x) =
, x∊R
3
2
+7
mam wyznaczyć jej zbiór wartości ZW.
11
Adam:
Znaleźć rozwiązanie ogólne równania.
0
Anonymous:
f(x,y)=(x+2y,xy) , g(x,y)=x
2
+y
0
damian:
Rozwiaz rownanie: (1−i*tgα)z=(1+i*tgα)
2
Kasia:
Oblicz pole obszaru ograniczonego krzywymi x
2
y=1
1
krzyss:
z
4
=(
√
3
−i)
2
5
krzyss:
z
3
=(2−2i)
4
jak rozwiazac taka rownosc?
8
Konrad:
Rzucamy sześcienną kostką do gry do momentu otrzymania 20 jedynek. Jaka jest najbardziej prawdopodobna liczba rzutów.
21
xxx:
log
5
2
√
2
* log
√
2/2 (to jest w podstawie) = ...
11
Jan:
Witam, mam za zadanie uszeregować funkcje. (Od najwolniej rosnacej do nasjzybciej rosnacej)
6
Jakub:
Dzień dobry, Nie wiem jak rozwiązać zadanie:
1
Konrad:
(tutaj potrzebna tablica z rozkładem Poissona.) Prawdopodobienstwo wyprodukowania zlego
1
telewizora wynosi
. Obliczyć prawdopodobieństwo , ze w partii telewizorów liczącej
600
4200, co najwyżej 3 będą złe.
1
pawel:
2
x
+3
lim
3
x
+2
x−>+−
∞
1
grupy:
Niech f bedzie automorfizmem grupy (Z
80
,+
80
). Udowodnic, ze f(40)=40.
3
adam:
lim
√
x
2
+x
/
√
x
3
+1
x−>+
∞
3
grupy:
Podac dwa rozne epimorfizmy grup f, g: (Z,+)→(Z
6
, +
6
).
1
cyto:
Przekrój ostrosłupa prawidłowego trójkatnego ABCS płaszczyzna˛przechodzaca przez wierzchołek S i wysokosci dwóch scian bocznych jest trójkatem równobocznym. Krawedz boczna
1
poziomka:
Rozwiąż nierówność |2cosx+1|<2
0
Asia:
Witam czy ktoś pomoże mi z mikroekonomii
? Załóżmy, że w danym okresie popyt konsumentów na przejazdy metrem jest uzależniony od ceny
1
Aleksandr:
Cześć, mam taki przykładzik:
2
marta18:
Proszę o pomoc czy dobrze zaczęłam
4
Gregor:
Witam, mam problem z dwoma przykładami ze współczynnika dwumianowego.