Zbiory
Jakub: Dzień dobry,
Nie wiem jak rozwiązać zadanie:
Zbiór A = {0} B = {1} C = {2,3}
Wyznacz zbiór A×P(B×C)
25 lis 12:23
iteRacj@:
A = {0}, B = {1}, C = {2,3}
B×C = { {1,2}, {1,3} }
P(B×C) = { ∅, {1,2}, {1,3}, {{1,2},{1,3}} }
A×P(B×C) = {0}×{ ∅, {1,2}, {1,3}, {{1,2},{1,3}} } zostaje dokończyć
25 lis 12:38
Jakub: B×C to nie bedzie {(1,2),(1,3)}?
I wlaśnie mam problem jak przypisac A×P(B×C)
A×P(B×C) = {(0,∅),(0,(1,2)),(0,(1,3)),(0,((1,2),(1,3)))}?
Czy inaczej interpretować te pary uporządkowane.
25 lis 12:54
iteRacj@: oczywiście, że tak, u mnie jest błąd
B×C = {(1,2),(1,3)}
25 lis 13:06
Jakub: I A×P(B×C) = {(0,∅),(0,(1,2)),(0,(1,3)),(0,((1,2),(1,3)))}?
Czy np nie mogę zapisać (0,∅)?
I czy (0,((1,2),(1,3))) też jest dobrze zapisane?
25 lis 13:18
iteRacj@: już przytomnieję i poprawiam
P(B×C) = { ∅, {(1,2)}, {(1,3)}, {(1,2),(1,3)} }
A×P(B×C) = { (0,∅), (0,{(1,2)}), (0,{(1,3)}), (0,{(1,2),(1,3)}) }
chyba już jest tak jak trzeba
25 lis 13:24
Jakub: Dziękuję :3
25 lis 13:49