graniastoslupy
marek: Objętośc graniastosłupa pochyłego jest równa 32 pierwiastki z 2 , a wysokość ma długość 2
pierwiastki z 2. Jego podstawą jest kwadrat i dwie ściany boczne są kwadratami. Oblicz miarę
kąt nachylenia krawędzi bocznej tego graniastosłupa do płaszczyzny podstawy
Pomoże ktoś?
25 lis 18:21
Blee:
skoro podstawą jest kwadrat i dwie ściany boczne to kwadraty, to dwie pozostałe ściany to romby
wyznacz kąt ostry tegoż rombu (o wysokości 2 ... a bok wyznaczysz ze wzoru na objętość
graniastosłupa)
25 lis 18:27
marek: nie bardzo łapie

nigdy nie miałem do czynienia z graniastosłupem pochyłym

pewnie jest to
banalne tak jak w przypadku normalnych, ale jakoś nie kminie
25 lis 18:32
Blee:

to wiemy z treści zadania
jak widzisz ...ściana 'na wprost nas' to romb i musimy wyznaczyć kąt α.
V = 32
√2 = a
2*2
√2 −> a = 4
| | 2√2 | | √2 | |
sin α = |
| = |
| −> α = ...  |
| | 4 | | 2 | |
25 lis 18:43
marek: 45 stopni. Dziękuje Ci bardzo przyjacielu, już wiem na jakiej zasadzie to działa. Pozdrawiam.
25 lis 18:50