Logarytm
xxx: log52√2 * log√2/2 (to jest w podstawie) = ...
Moglby mi ktos wytlumaczyc krok po kroku? Doszedlem do momentu, że:
3* log5 2√2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− i nie wiem co dalej.
log5√2/2
25 lis 12:55
Blee:
wzory:
log
a b
c = clog
ab
log
aa = 1
więc:
| | log5(2√2) | |
3 |
| = 3log√2/2 2√2 = 3log2−1/2 23/2 = |
| | log5(√2/2) | |
| | 1 | | 3 | |
= 3* |
| * |
| log22 = −9 |
| | −1/2 | | 2 | |
25 lis 13:03
Jerzy:
A jaka jest druga liczba logarytmowana ?
25 lis 13:03
xxx: @Blee, dzieki. Z pierwszym wzorem sie jeszcze nie spotkalem.
25 lis 13:09
25 lis 13:11
xxx: A mozna wiedziec jakie dzialanie wykonujemy w ostatniej linicje? Bo linijke wyzej rozpisujemy
potegi, to rozumiem tylko nie wiem co sie dzieje dalej.
25 lis 13:20
Jerzy:
Mnożenie.
25 lis 13:21
Blee:
| | 1 | | 3 | |
3* |
| * |
| = ....  |
| | | | 2 | |
25 lis 13:22
xxx: Mnozenie czego?
25 lis 13:22
xxx: Czego mnozysz odwrotnosc −1/2?
25 lis 13:24
Blee:
więc masz:
to jest podstawówka
25 lis 13:25
Jerzy:
O co ty pytasz ?
25 lis 13:25
xxx: Nadal nie rozumiem. Skoro mnozymy potegi to nie moze byc 3* (−1/2) * 3/2?
25 lis 13:26
Jerzy:
Nie, bo drugi czynnik w iloczynie , to odwrotność liczby −1/2, czyli: −2
25 lis 13:30
xxx: Jak odwrotnosc? −1/2 to −1/2 a nie 2...
25 lis 13:32
xxx: Mozesz mi to wytlumaczyc krok po kroku jak to mnozymy? Z takim przykladem sie jeszcze nie
spotkalem i nie rozumiem kolejnych krokow.
25 lis 13:34
Blee:
spójrz na wzór:
| | 1 | |
więc log2−1/2 c = |
| log2 c = −2*log2c |
| | | |
25 lis 13:34
25 lis 13:34
xxx: No to kuzwa mow, ze korzystasz z tego wzoru... Teraz wszystko jasne, wczesniej sie wszystko z
dupy bralo.
Dzieki za wyjasnienie.
25 lis 13:36
Blee:
no to KUŹWA chyba w jakimś celu wypisałem wzór ... przecież KUŹWA nie jest to dla Ciebie nowy
wzór ... więc KUŹWA o co Ci chodzi

KUŹWA
25 lis 13:39
xxx: Ten akurat byl.
25 lis 13:44
Jerzy:
| | logac | | 1 | |
logabc = |
| = |
| logac |
| | blogaa | | b | |
teraz widzisz ?
25 lis 13:50