Kombinatoryka
As97: Na ile sposobów możemy pogrupować wszystkie sposoby podziału pięciokąta foremnego na trójkąty,
za pomocą jego przekątnych (każdy podział zaliczamy jako jeden element)?
ktoś wie jak to ugryźć? Z góry dzięki
25 lis 22:10
jc: Mamy 5 różnych podziałów. Na ile sposobów możemy 5 pogrupować elementów?
Pewnie na 52 sposoby.
25 lis 22:14
25 lis 22:22
As97: Dzięki za pomoc
jc mógłbyś jaśniej? Bo korzystając z liczby Bella juz wiem jak zrobic, ale kombinatorycznie
wciąz nie za bardzo
25 lis 22:37
Mila:

Sposoby podziału:
Podział pięciokąta wypukłego na trójkąty za pomocą przekątnych
5 różnych podziałów.
5 różnych elementów − grupowanie
Liczby Stirlinga II rodzaju
S(5,1)=1
| | 25−2 | |
S(5,2)= |
| =15 podział 5 elementów na 2 niepuste podzbiory |
| | 2 | |
S(5,3)=25
s(5,4)=10
S(5,5)=1
1+15+25+10+1=52
25 lis 23:09
Mila:
JC sprawdzi?
25 lis 23:10
As97:

A co z takimi trójkątami?
25 lis 23:30
Mila:
Wydaje mi się, że chodzi o takie podziały , w których przekątne nie przecinają się.
W tym podziale masz w środku pięciokąt.
26 lis 00:00
As97: Okej, dzięki Mila.
A jeżeli w zadaniu byłoby napisane ze kwalifikujemy takie trójkąty powstałe w wyniku przecięcia
przekątnych to jak takie zadanie nalezałoby zrobic?
26 lis 00:54
As97: Podbijam. Ktoś pomoże?
26 lis 22:27