wartosc oczekiwana
Szawiel: Zmienna losowa X ma rozkład z gęstością g(x) = 1/9|x|1[−3,3](x). Obliczyć wartość oczekiwaną
i wariancję zmiennej Y = 3 − 5X.
Z góry dzięki za pomoc
25 lis 16:28
Adamm:
czy potrafisz policzyć wartość oczekiwaną i wariancję X?
25 lis 16:46
Szawiel: ∫1/9x2 dla x [0,3]
∫−1/9x2 dla x [−3,0]
Obliczyć te dwie całki i zsumować i otrzymam EX
∫1/9x3 dla x [0,3]
∫−1/9x3 dla x [−3,0]
Zsumujemy i otrzymam EX2.
Wariancja=EX2−(EX)2
E(y)=3−5EX, problem mam z wariancją dla argumentu Y
26 lis 01:17
Adamm:
D2Y = 52D2X
26 lis 07:22
Szawiel: ąd wiadomo, że będzie D2=25(EX2−(EXa mógłbyś wyjaśnić sk)2), chodzi o wyłączenie tego 25
przed nawias?
26 lis 21:31
Adamm:
D2(aX+b) = a2D2X
26 lis 21:37
Szawiel: Ok, dzięki
26 lis 22:05