funkcja liniowa
REX: Narysuj wykres funkcji liniowej , przechodzącej przez pkt (1,7) oraz (−2,1) a nastepnie :
A. Wyznacz wzor funkcji
B. Wyznacz pkt przeciecia wykresu z osiami ukl.wspolrzednych
C. Okresl i uzasadnij monotonicznosc funkcji
D. Wyznacz f ( − 1 ) i f ( 0,5 )
E. Podaj do jakich argumentow funkcja przyjmuje wartosci nieujemne
F. Sprawdź czy pkt (−3,3) nalezy do wykresu
G. Narysuj wykres funkcji h(x) = f(x−1)
H. Narysuj wykres funkcji j(x) =f(x) −1
25 lis 17:59
xyz:
| | Yb−Ya | |
y = ax + b −−> podstawiajac a = |
| |
| | Xb−Xa | |
w sumie mozesz skorzystac z :
y = a(x−x
a) + y
a
25 lis 18:05