Liczy zespolone
Aleksandr: Cześć, mam taki przykładzik:
z
3=(2+2*i)
6
P=(2+2*i)
6=512*i
w postaci wykładniczej:
r
3*e
i*α*3=512*e
π*i
Z tego wychodzi:
| | π | | π | |
z1=8*eπ3*i=8*cos |
| +8*sin |
| =4+4√3*i |
| | 3 | | 3 | |
z
2=8*e
π*i=8*cosπ+8*sinπ=8*i
| | 5π | | 5π | |
z3=8*e5π3*i=8*cos |
| +8*sin |
| =−4−4√3*i |
| | 3 | | 3 | |
niestety w odp jest wynik jest inaczej
"8*i,4
√3−4*i,−4
√3−4*i"
Pomoże ktoś wskazać błąd?
jc:
i=e
iπ/2, wynik z = 8e
it, t=π/6 lub t=π/6+π/3 lub t=π/6+2π/3
Ale prościej i bezpieczniej jest od razu napisać wynik
| | −1+i√3 | | −1−i√3 | |
z=(2+2i)2=8i lub z=8i |
| = 4(−√3−i) lub z=8i |
| =4(√3−i) |
| | 2 | | 2 | |
Na prawdę nie trudno zapamiętać rysunek 8 kąta foremnego i 12 kąta foremnego.
Bawet, jak się trafi 15 stopni, to żaden problem: 15=60−45=45−30.