PILNE
poziomka: ZAADANIE 1
Miary trzech kątów tworzą ciąg arytmetyczny (an) o pierwszym wyrazie 30 stopni i różnicy 15
stopni. Udowodnij że tangesy tych kątów tworzą ciąg geometryczny
ZADANIE 2
Niech Sn oznacza sumę n początowych wyrazów ciągu geometrycznego o ilorazie q=− 12 i
pierwszym wyrazie a1=7,68. Oblicz wartość x jesli liczby S7, x, S3, w podanej kolejności
tworzą ciąg artmetyczny
25 lis 21:24
the foxi:
a1=30o, a2=45o, a3=60o
skoro tangensy tych kątów tworzą ciąg geometryczny, wtedy kwadrat jakiegokolwiek z tangensa
tych wyrazów jest równy iloczynowi tangensów pozostałych wyrazów ciągu (ponieważ nie jest
napisane, w jakiej kolejności tworzą!)
tga1=... tga2=... tga3=...
25 lis 22:06
Maciess: Zad 2.
Oblicz tylko S
3 i S
7 (
279) i skorzystaj z własności ciągu arytmetycznego.
25 lis 22:11
Mila:
1)a
1,a
2,a
3− ciąg arytm. rosnący
b
1=tg30, b
2 =tg45, b
3=tg60 ciąg rosnący
(tg45)
2=
?tg(30)*tg(60)
L=1
L=P
25 lis 22:32
iteRacj@:
@Mila czy przy takiej treści zadania 1/ możemy brać pod uwagę, że tangesy podanych kątów
mogą utworzyć również ciąg geometryczny malejący? kolejność jest narzucona tylko dla ciągu
arytmetycznego
25 lis 23:30
Eta:
dla malejącego też √3, 1 , √3/3
25 lis 23:32
iteRacj@:
dzięki
25 lis 23:51
Mila:
Tak, malejący też.
26 lis 00:03