Oblicz objetosc tego ostrosłupa.
cyto: Przekrój ostrosłupa prawidłowego trójkatnego ABCS płaszczyzna˛przechodzaca przez wierzchołek
S i wysokosci dwóch scian bocznych jest trójkatem równobocznym. Krawedz boczna
tego ostrosłupa ma długosc 0,75
√3
Oblicz objetosc tego ostrosłupa.
Dziekuje
Eta:

1/ rysunek i oznaczenia zgodne z treścią zadania
2/ trójkąt EFS równoboczny o bkou dł. "a"
zatem trójkąt FCS jest ( połówką kwadratu o boku "a") to b= a
√2
| | 27 | |
więc b2=2a2 i b2=(0,75√3)2 = |
| |
| | 16 | |
| | 2a√3 | | 4a2 | |
3/ wΔ OCS |OC|= |
| to |OC|2= |
| |
| | 3 | | 3 | |
z tw. Pitagorasa
H
2= b
2−|OC|
2 ⇒ H=...............
teraz samodzielnie dokończ obliczenia.............