Znaleźć rozwiązanie ogólne równania
Adam: Znaleźć rozwiązanie ogólne równania.
yIV+2yII+y=t
Jest ktoś w stanie pomóc z rozwiązaniem tego? Nie bardzo wiem jak to zrobić.
Dziękuję za pomoc z góry.
25 lis 13:50
Adamm:
x4+2x2+1 = 0
rozwiąż
25 lis 13:51
Adam: Dlaczego +1 a nie +y?
25 lis 13:58
Blee:
xn −−− n'ta pochodna funkcji y
25 lis 13:59
Adamm: a dlaczego niby miałoby być +y ? I tutaj nie występuje, mylisz pojęcia
25 lis 14:03
Adamm: "y" tutaj nie występuje
25 lis 14:03
Adam: To równanie nie ma rozwiązań rzeczywistych
25 lis 14:05
Adamm:
otrzymasz ±i jako podwójne rozwiązania
±i oznacza obecność cos(t) i sin(t)
ogólnie
a±bi oznacza obecność eatsin(bt) i eatcos(bt)
jako że to pierwiastki podwójne, całość mnożymy przez wielomian stopnia 1
y = (C1t+C2)cos(t)+(C3t+C4)sin(t)
to nasze rozwiązanie równania jednorodnego
patrzymy na część niejednorodną
występuje tam wielomian stopnia 1
zatem wstępne rozwiązanie niejednorodne to y = At+B
nie występuje on w równaniu jednorodnym, więc zostawiamy już taki wielomian
wyznaczamy współczynniki A i B przez podstawienie do wyjściowego równania
(At+B)(4)+(At+B)''+(At+B) = t
A = 1, B = 0
rozwiązanie to
y = (C1t+C2)cos(t)+(C3t+C4)sin(t)+t
25 lis 14:08
Adamm: to nie ważne że nie ma, rozwiązujesz w zespolonych
25 lis 14:08
Leszek: @Adam to rownanie : x4 + 2x2 + 1 = 0 , jest to tzw.rownanie charakterystyczne , czyli
r4 + 2r2 + 1 = 0 ⇔ ( r2 + 1 )2 = 0 ⇒ r1 = i
Popatrz do podrecznika jak rozwiazuje sie rownania rozniczkowe o stalych wspolczynnikach !
25 lis 14:10
Adamm:
W(x) = x4+2x2+1
chodziło mi o pierwiastki takiego wielomianu, bo pojęcie
"rozwiązanie podwójne równania" to wrażliwy temat
"nie występuje on w równaniu jednorodnym"
w rozwiązaniu równania jednorodnego
25 lis 14:11
Adam: Musze to przeanalizować i zrozumieć. Dzięki za pomoc
25 lis 14:11