geometria analityczna szukanie rownania plaszczyzny
olasz22: znaleźć płaszczyznę zawierającą prostą p: x=1 y=1+t z=t i równoodległą od punktów A(1,0,0) i
B(0,01).
Przeedstawię mój tok rozumowania i być może ktoś wyłapie błąd. Wyznaczyłam sobie punkt na
płaszczyźnie, należący jednocześnie do prostej i oznaczyłam go jako X(t,1+t,t)
Teraz szukam odpowiednio wektorów AX oraz XB i tu pojawia się pewien problem, wnioskuje że te
punkty znajdować się będą jakby po dwóch przeciwnych stronach płaszczyzny, więc wektory te
będą równe o różnych kierunkach tak?
Nie mam pojecia czy waznym że wyznaczę wektory np odpowiednio: AX I XB czy XA i BX.. Założmy ze
wyznaczylam te wektory i teraz przyrównuje do siebie ich współrzędne otrzymując t. I tu
kolejne pytanie: czy wektor np AX jest równoległy do wektora płaszczyzny, tak że moge sobie
wziąć jego współrzędne do równania szukanej płaszyczny?
25 lis 15:29