równanie prostej przechodzącej przez początek układu współrzędnych w R^3
polo: Napisz równanie prostej "l" przechodzącej przez początek układu współrzędnych w R
3,
prostopadłej do płaszczyzny przecinającej osie układu odpowiednio: oś Ox dla x=1, oś Oy dla
y=−2, oś Oz dla z=3.
| | x | | y | | z | |
równanie płaszczyzny π: |
| + |
| + |
| =1 => 6x−3y+2z−6=0 więc wektor normalny |
| | 1 | | −2 | | 3 | |
n=[6;−3;2].
π ⊥ l ⇔ n || a ("n" i "a" to oczywiście wektory, "a" to wektor kierunkowy prostej "l") więc
a=[6;−3;2]
z tego otrzymujemy: l: x=0+6t, y=0−3t, z=0+2t
Czy zadanie zostało wykonane poprawnie?
25 lis 14:36
jc: ok
25 lis 15:02
jc: x−y/2+z/3=1 daje wektor normalny (1, −1/2, 1/3) równoległy do wektora (6, −3, 2).
Nie trzeba wszystkich obiektów nazywać literami. W zadaniu masz tylko jeden wektor,
jedną płaszczyznę, jedną prostą, jeden wyróżniony punkt.
25 lis 15:06
polo: Oki dzięki

Jeszcze takie krótkie zadanko do sprawdzenia: Sprawdź czy podane punkty są współpłaszczyznowe i
policz pole/objętość (w zależności co wyjdzie) figury DART
D=(1;0;0) A=(−1;0;2) R=(3;2;0) T=(3;2;1)
Tworze wektory: DA=[−2;0;0] DR=[2;2;0] DT=[2;2;1]
Tworze iloczyn mieszany tych wektorów:
|−2 0 0 | = (−1)
2+(−2)*(2−0)=−4
| 2 2 0|
|2 2 1|
| | 1 | | 2 | |
Więc punkty nie są współpłaszczyznowe, więc licze objętość DART: |
| *|−4|= |
| |
| | 6 | | 3 | |
25 lis 16:12
polo: bump
25 lis 20:03
jc: ok, choć po drodze coś dziwnego: (−1)2 + (−2)*(2−0)=−4 ?
Przecież wyznacznik = (−2)*2*1=−4.
Rozumiem, że piszesz średniki, aby nikt nie pomyślał, że to przecinki dziesiętne,
ale przecież nigdzie nie piszesz ułamków dziesiętnych, no te nawiasy: raz okrągłe,
innym razem kwadratowe. Wydaje mi się, że to jakieś szkolne przyzwyczajenie.
Potem nikt tak nie pisze.
25 lis 20:46
polo: @jc
No trochę szkolne przyzwyczajenie że współrzędne punktów zapisuje okrągłymi nawiasami, a
współrzędne wektorów kwadratowymi, chociaż wiem o tym, że raczej tego później się nie używa.
Co do tego wyznacznika to po prostu policzyłem z rozwinięcia laplace'a według pierwszego
wiersza a te (2−0) to po prostu wykonane działanie z obliczania wyznacznika 2x2
A jeszcze co do zapisywania średników to po prostu już tak się przyzwyczaiłem sam z siebie
25 lis 21:02
jc: Pewnie zamiast + miało być * .
25 lis 21:08