Znając długości podstaw |BC|=8 |ED|=5 i wysokść h=6 trapezu BCDE znajdź pole tra
Mickiewicz:
25 lis 18:26
Mickiewicz: Znając długości podstaw |BC|=8 |ED|=5 i wysokść h=6 trapezu BCDE znajdź pole trapezu ABFD.
25 lis 18:26
Mickiewicz:
25 lis 18:29
Blee:

a gdzie są A i F
25 lis 18:31
Blee:
1) z tw Talesa
| |AE| | | |AE| + |BE| | |
| = |
| |
| |DE| | | |BC| | |
stąd: |AE| = ...

2) wyznacz pole równoległoboku BFDE oraz trapezu BCDE
3) wyznacz pole Δ
CDF jak różnica pomiędzy polem trapezu BCDE i równoległoboku BFDE
4) wyznacz pole Δ
AED będącego podobnym do Δ
CDF (proporcję bierzesz posiłkując się danymi
z (1))
5) dodaj pole Δ
AED i równoległoboku BFDE
25 lis 18:38
Mickiewicz: Jak mam obliczyć pole równoległoboku skoro nie ma podanej wysokości?
25 lis 18:50
Blee:
masz podaną wysokość trapezu BCDE to niby dlaczego nie masz podanej wysokość równoległoboku
25 lis 18:52