Wyznacz granicę (de l'Hospital)
Pizza z Ananasem: Mam problem z policzeniem granicy
lim(x>inf) x[(1+1/x)x−e]
Wszystkie pozostałe granice z tego zadania względnie łatwo liczyło się korzystając z
twierdzenia de l'Hospitala,
ale tego przykładu nie mogę rozwinąć.
25 lis 16:26
Blee:
| | 1 | | | | (x+1)x − e*xx | |
x*[(1 + |
| )x − e] = |
| = |
| |
| | x | | 1/x | | xx−1 | |
zastosujmy wzór na pochodną:
((f(x))
(g(x))' = (exp[g(x)*ln(f(x)])' =
= exp[g(x)*ln(f(x)] * [g'(x)*ln(f(x)) + g(x)*(ln(f(x))'] =
= f(x)
g(x) * [g'(x)*ln(f(x)) + g(x)*(ln(f(x))']
| | 1 | |
więc np.: (xx)' = xx * [ 1*lnx + x* |
| ] = xx*(lnx + 1) |
| | x | |
zastosuj to do wyliczenia pozostałych dwóch pochodnych
25 lis 16:34
Blee:
a samą granicę oczywiście robisz z de'Hospitala
25 lis 16:35
6587658:

upippipoipiopiop
25 lis 16:35
Gosia: jeśli p jest liczbą pierwszą to p2− 25 jest liczbą podzielną przez 24
25 lis 16:38
ABC: (1+1/x)x=ex*ln(1+1/x)
po żmudnych acz wykonalnych rachunkach otrzymujemy granicę −e/2
25 lis 16:39
Blee:
no nie do końca:
niech p = 2, niech p=3
25 lis 16:41
ABC: Gosia załóż nowy wątek
25 lis 16:43