Granica ciągu
simon5005: Wyznacz granicę ciągu:
limn−>∞ √4n−3n
Wiem, że należy to zrobić z twierdzenia o 3 ciągach.
Od góry możemy ograniczyć sobie ten ciąg: n√4n = 4
A jak sprawa ma się z drugiej strony?
25 lis 20:36
Leszek: Czy to jest pierwiastek drugiego stopnia czy n − tego ? ?
25 lis 20:46
simon5005: n−tego, przepraszam, uciekło mi to w zapisie.
25 lis 20:47
jc: 4n > 4n−3n = 4n−1 + 3 (4n−1 − 3n−1) > 4n /4
25 lis 20:51
fafafa: limn−>∞ n√4n−3n = limn−>∞ n√4n(1−(3/4)n= 4 limn−>∞ n√(1−(3/4)n=4
wiesz dlaczego limn−>∞ n√(1−(3/4)n =1 ?
25 lis 20:53
Leszek: @fafafa podales dobry sposob ale zniknal Ci czlon n√4n
Wazne sa granice limn→∞ (a/b)n = 0 , dla a< b , oraz ∞ dla a>b .
25 lis 21:07
jc: fafafa
Jeśli 0 ≤ a ≤ 1, to n√a ≥ a.
Zatem, n√1−(3/4)n ≥ 1 − (3/4)n.
Oczywiście 1 ≥ n√1−(3/4)n.
(3/4)n →0.
Wniosek: n√1−(3/4)n →1.
25 lis 21:17
simon5005: Dziękuję za odpowiedzi
25 lis 21:40
fafafa: @Leszek nie zniknął mi człon
n√4n
@jc obliczyłem inaczej
lim
n−>∞ n√1−(3/4)n=lim
n−>∞ e
ln(n√1−(3/4)n)=lim
n−>∞ e
1/n *ln(1−(3/4)n)=
teraz rozpisuje wykładnik − bo już nie widać w tym programie

lim
n−>∞ 1/n* ln(1−(3/4)
n) = 0
zatem
lim
n−>∞ e
1/n *ln(1−(3/4)n)=e
0=1
25 lis 21:53
jc: fafafa, w rachunku korzystasz z ciągłości funkcji exp i pewnych własności
funkcji log. Równie dobrze można było napisać od razu wynik.
25 lis 22:02