pp i v
kasia4:

Prosze o pomoc.
Oblicz pole powierzchni całkowitej o objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego
25 lis 19:11
Blee:
| | 4 | |
tgα = |
| −> x = ...  |
| | x | |
P
c = ...
25 lis 19:12
kasia4: A drugie zadanie : Zbudowano wał o dlugosci 1 km, ktorego przekroj jest trapezem rownoramiennym
o podtawach 6 i 2 m oraz kacie nachylenia ramienai do dluzszej podstawy o mierze 52 stopni.
Oblicz objetosc ziemi z jakiej zbudowano ten wal, zaokraglij do m szesciennych
25 lis 19:12
kasia4: Dziekuje blee
25 lis 19:13
Blee:
| | h | |
tg 52o = |
| −> h = ...  |
| | 2 | |
P
trapezu = ...

V
figury = ...
25 lis 19:14
Leszek: Pp = a2√3/4 = 4√3 , pole podstawy
Z trojkata : tg 30° = a/H ⇒ H= a *ctg 30° ⇒ H = 4 √3
V= Pp* H = ....
Pc = 2*Pp + 3*a*H = .......
25 lis 19:18