rozwiazanie ogolne rozniczkowe
Borsuk11: Znalezc rozwiazanie ogolne rownania rozniczkowego:
(2t+1)
2y''+(2t+1)y'+y=0 , Dziele przez (2t+1)
2
| | y' | | y | |
y''+ |
| + |
| =0 |
| | 2t+1 | | (2t+1)2 | |
podstawiam u=y'
| | u | | 1 | |
u'+ |
| +całka( |
| )du=0 Nie wiem czy dobrze zamienilem y, no i nie wiem co |
| | 2t+1 | | 2t+1 | |
dalej
25 lis 15:08
Mariusz:
Wypróbuj Eulerowego podstawienia
2t+1 = e
x
| | dy | dx | |
(2t+1)y'=(2t+1) |
|
| |
| | dx | dt | |
| | d | | dy | dx | |
(2t+1)2y''=(2t+1)2 |
| ( |
|
| ) |
| | dt | | dx | dt | |
| | d | | dy | |
(2t+1)2y''=e2x |
| ( |
| 2e−x)e−x |
| | dx | | dx | |
| | d2y | | dy | |
(2t+1)2y''=e2x( |
| 2e−x−2e−x |
| )e−x |
| | dx2 | | dx | |
| | d2y | | dy | |
(2t+1)2y''=2e2xe−2x( |
| − |
| ) |
| | dx2 | | dx | |
| | d2y | | dy | |
(2t+1)2y''=2( |
| − |
| ) |
| | dx2 | | dx | |
| | d2y | | dy | | dy | |
2 |
| −2 |
| +2 |
| +y=0 |
| | dx2 | | dx | | dx | |
25 lis 19:53
Mariusz:
Chyba błąd w rachunkach
| | d | | dy | |
(2t+1)2y''=e2x |
| ( |
| 2e−x)2e−x |
| | dx | | dx | |
| | d2y | | dy | |
(2t+1)2y''=4( |
| − |
| ) |
| | dx2 | | dx | |
| | d2y | | dy | |
(2t+1)2y''=4 |
| −4 |
| |
| | dx2 | | dx | |
Co daje nam
| | d2y | | dy | | dy | |
4 |
| −4 |
| +2 |
| +y=0 |
| | dx2 | | dx | | dx | |
Równanie jest liniowe o stałych współczynnikach
więc możesz napisać równanie charakterystyczne
Bez tego podstawienia musiałbyś zgadywać całkę szczególną i obniżać rząd równania
25 lis 20:03
jc: Mariusz, bardzo ładnie
25 lis 20:36
Mariusz:
Podstawienie to mamy w książkach takich jak Gewert Skoczylas
W zbiorze zadań Krysickiego dla równania
ax2y''+bxy'+c=0
prognozowane jest rozwiązanie postaci xr
a następnie wstawiając je do równania otrzymywaliśmy równanie charakterystyczne
Ja jednak wolę podstawienie sprowadzające do równania o stałych współczynnikach
chociażby ze względu na to że po tym podstawieniu widać postać rozwiązania
np dla wielokrotnych pierwiastków równania charakterystycznego
25 lis 21:46
Borsuk11: czyli teraz to bedzie tak.
4λ
2−2λ+1=0
i dalej rozwiązanie ogólne
| | √3x | | √3x | |
y(X,C) = ex/4 * cos( |
| } * C1 + ex/4 * sin( |
| } * C2 |
| | 4 | | 4 | |
To wszystko. Dziękuje za poprzednie odpowiedzi i czy mógłby ktoś sprawdzić?
25 lis 22:21
25 lis 23:07
Borsuk11: Czyli wszystko jest ok? No bo zostało tylko równanie liniowe o stałych współczynnikach.
25 lis 23:44
Mariusz:
Można jeszcze wrócić do zmiennej t
26 lis 07:43