Pascal.
Konrad: Rzucamy sześcienną kostką do gry do momentu otrzymania 20 jedynek. Jaka jest najbardziej
prawdopodobna liczba rzutów.
| | P20(n+1) | |
Trzeba policzyć |
| >1 |
| | P20(n) | |
| | | |
wychodzi |
| >1 −> n<114 |
| | n−19 | |
n=114;
n>114
nie mam pojęcia co to oznacza , ze w 114 razie rzucie kostką, prawdodobienstwo wyrzucenia 20
jedynek jest najwieksza
25 lis 13:06
Blee:
A właściwie wiesz co liczysz?
25 lis 13:07
Konrad: Podstawiając do wzoru :
| k−1 | | k−1 | |
| <= n0 <= |
| +1 wychodzi |
| p | | p | |
114<= n0 <= 115
co to oznacza


ze n0 = 114 lub n0=115
25 lis 13:10
Blee:
Ponownie zadaję pytanie −−− czy masz pojęcie o tym co liczysz, z czego korzystasz i w jakim
celu ?
25 lis 13:12
Konrad: ten drugi wzór 13:10 to wzór na najbardziej prawdopodbną liczbe doświadczeń
ten pierwszy nie mam zielonego pojęcia.
n0=114 lub n0=115
teraz trzeba wymyśleć która jest prawdziwa bo duże liczby wychodzą podstawiając do schematu
pascala
25 lis 13:16
Konrad: Tak się zastanowić to ten pierwszy wzór
P
k(n+1)/P
k(n) > 1 oznacza ,ze n+1 prawdopodobieństwo jest większe od poprzedniego
P
k(n+1)/P
k(n) < 1 oznacza , ze n + 1 prawd. jest mniejsze od poprzedniego
a P
k(n+1)/P
k(n) = 1 oznacza ze jest identyczne
jaki z tego wniosek
25 lis 13:26
Konrad: w wolphramie wyszlo ze dla n0=114 i n0=115 róznica tych dwóch zmiennych podstawiając je do
schematu Pascala = 0 co za tym idzie są one identyczne w związku z tym P20(114)=P20(115)
25 lis 13:42
Pytający:
Zacznijmy od tego, że odpowiedź jest zła.
Cały czas liczysz Pk(n) ze wzoru... jak wygląda ten wzór? Nigdzie tego nie napisałeś. Czego
się tyczy? I czym są k,n,p w tym wzorze?
25 lis 15:02
Pytający:
Poprawka, odpowiedź jest dobra (najbardziej prawdopodobne liczby rzutów to 114 i 115).
25 lis 15:07