rozłóż wielomian na czynniki
Dawid: x5 − x3 − x3 + 1
25 lis 19:40
ICSP: = (x−1)(x4 + x3 − x2 − x − 1)
Drugi nawias rozłożysz za pomocą metody Ferrariego.
25 lis 19:44
Dawid: Tak jest poprawnie?
x3 (x−1)(x+1) + (x+1)(x2 + x + 1) = x3(x−1)(x+1)2 + (x2 + x + 1)
25 lis 19:52
ICSP: 1. To nawet nie jest rozkład na iloczyn
2. Spójrz na stopnie wielomianu z lewej strony i z prawej strony.
25 lis 19:54
Dawid: (x−1)2(x+1)(x2+x+1) ?
25 lis 20:00
Blee:
właściwie to masz tam x5 − x4 − x3 + 1 czy x5 − x3 − x2 + 1
25 lis 20:03
Dawid: x5 − x3 − x3 + 1
25 lis 20:07
Blee:
dwukrotnie masz x
3
25 lis 20:10
Dawid: tak
25 lis 20:17
25 lis 20:30
ABC: Mariusz ty jesteś spec, czy w tym poście o godz 19.44 drugiego nawiasu nie można podzielić
przez x2 (zero nie jest pierwiastkiem) i zrobić podstawienia t=x−1/x?
25 lis 20:44
jc: Potem jest kłopot z x2−1/x2.
25 lis 20:48
Mariusz:
Blee koleś tak zapisał bo pewnie chciał grupować wyrazy ale mu nie wyszło
25 lis 21:27