Rysowanie wykresu funkcji
Kava: Witam, mam narysować wykres funkcji i w tym samym układzie wykres jej funkcji odwrotnej. Z
wyznaczeniem nie było większych problemów, gorzej z narysowaniem.
Jak "wiedzieć" jak narysowac funkcję y=2x−2−x?
To samo z funkcją odwrotną y=log2(y+√y2+4)−1?
25 lis 13:57
jc: y = 2 sinh(x ln 2)
O narysowanie wykresu możesz poprosić komputer.
25 lis 14:04
Kava: Dzięki, tak właśnie zrobię na kolosie kiedy zostanę poproszony o narysowanie wykresu
25 lis 14:18
jc: Dal większych x, możemy pominąć drugi składnik, zostanie y=2x.
Dla x=1 mamy 3/2. Funkcja jest nieparzysta. Poza tym jest ciągła.
Naszkicuj coś i porównaj z wykresem komputerowym.
25 lis 14:22