zagadnienia Cauchego
Grzybiarz: Znaleźć rozwiązanie zagadnienia Couchy
xy'+y(1+yx3)=0 , y(1)=−1
rozpisuje to jako
xy'+y+y2x3=0
no i teraz pamietam że powinienem to jakoś scałkować ale nie wiem jak. Prosze o pomoc.
25 lis 14:51
Jerzy:
Jak podajesz nazwisko matematyka, to sprawdź jak się go pisze.
25 lis 14:53
Borsuk11: Sorry ale miałem go tak podanego w zadaniu i chcialem sie upewnic ze mowie o tym samym. (no
troche wyszedlem na debila ale chociaz mam pewnosc)
25 lis 15:03
jc: Cauchy. Nie przejmuj się, tyle tych nazwisk...
25 lis 15:08
Borsuk11: Czy ktos moze pomoc?
25 lis 15:16
Mariusz:
To jest równanie Bernoulliego
ln|u|=ln|x|+ln|C|
u=Cx
u(x)=C(x)x
C'(x)x+C(x)−C(x)−x
2=0
C'(x)x=x
2
C'(x)=x
Teraz z warunku początkowego obliczasz stałą
26 lis 07:11
Borsuk 11: Dzieki wszystko rozumiem tylko nie powinno byc czasem x2? Mysle ze moze byc tam blad.
Sprawdzilem w wolframie i rowniez pokazuje x2.
Nie mniej jednak dziekuje za odpowiedz.
26 lis 11:58