Współczynnik dwumianowy
Gregor: Witam, mam problem z dwoma przykładami ze współczynnika dwumianowego.
Korzystając ze wzoru Newtona obliczyć:
Punkt a) zrobiłem tak:
| | | |
∑100k=1 | 5k 1100−k = (5+1)100 = 6100 |
| | |
W odpowiedziach wynik to: 6
100 −1. Ktoś mi wytłumaczy dlaczego?
Punkt b) zrobiłem tak:
Korzystając z tw. o różniczkowaniu szeregu wyraz po wyrazie:
| | | |
50 (1+3)49 = ∑50k=1 | k 3k−1 |
| | |
Lecimy od prawej do lewej czyli wynik to: 50*4
49
W odpowiedziach jest: 3*50*4
49. Zatem co znowu zrobiłem źle?
Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
25 lis 00:21
ABC: tam poniżej gdzie piszesz " punkt a zrobiłem tak" , to twoja suma zaczyna się od zera, więc
pierwszy składnik musisz odjąć a to jest 1
a w punkcie natomiat w b) zauważ że musisz jeszcze przez 3 domnożyć stronami bo wykładnik
zmienił się z k na k−1
25 lis 08:04
Gregor: Dziękuję Ci za pomoc. Podpunkt a) jest już jasny a z b) mam jeszcze problem. A konkretniej nie
za bardzo rozumiem:
"musisz jeszcze przez 3 domnożyć stronami bo wykładnik zmienił się z k na k−1"
25 lis 18:12
ABC: popatrz na koniec tego co masz udowodnić tam stoi k3
k
a na końcu wzoru który otrzymałeś k3
k−1
zajarzyłeś?
25 lis 18:35
Gregor: Zajarzyłem. Dzięki
25 lis 18:51