Obliczanie funkcji dystrybuanty
Wolfff: Czy ktoś mógłby wytłumaczyć na czym polega to zadanie? Ciężko mi zrozumieć jak je rozwiązać,
a jeżeli ktoś mógłby poświęcić chwilę czasu na rozwiązanie go byłbym dozgonnie wdzięczny.
Dziękuję.
Niech X1, ..., Xn będą niezależnymi zmiennymi losowymi pochodzącymi z rozkładu o dystrybuancie
F(x).
Oblicz funkcje dystrybuanty dla (a) Y = max{X1, ..., Xn} oraz (b) Z = min{X1, ..., Xn}. Oblicz
Y i Z
dla szczególnego przypadku, gdy F (x) = 1 − e(−λx) dla x >= 0 (oraz F (x) = 0 dla x < 0 ). λ
jest stałą
większą od 0.
25 lis 15:27