matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 23.10.2009
Zadania
Odp.
14
Antonina 66:
Eta., proszę o wytłumaczenie i wyjaśnienie tego zadanka.Dostałam to na jutro w szkole. Jeśli możesz ,oczywiście i będziesz miala cierpliwość.
2
minnie:
Trygonometria − proszę o sprawdzenie:
4
Marian:
W ostrosłupie szesciokatnym prawidlowym najdluzsza przekatna podstawy rowna jest 4
√
3
. Plaszczyzna sciany bocznej tego ostroslupa towrzy z plaszczyzna podstawy kat miary 45 stopni.
5
anonim:
Znajdź wszystkie liczby naturalne mniejsze od 500, ktore przy dzieleniu przez 12 dają reszte 11, przy dzieleniu prez 18 daja reszte 17, a przy dzieleniu przez 30 daje reszte 29.
1
Jaaaaaa:
Pomocy
7
Magda:
Mam dwa zadania , ktos pomoze?
1
Anecik:
Oblicz granice ciągów:
3
wanda:
Oblicz:
2
wanda:
Dany jest stożek o kącie rozwarcia alfa i tworzącej o długości równej a. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej stożka.
0
klara:
Ile można utworzyć słów 7−mio literowych zawierających kolejne litery alfabetu wykorzystując 24−literowy alfabet?
4
piotrek:
prosze o sprawdzenie rozwiaz rownanie
7
Patryk:
Ktoś mógłby mi pomoc?Bede wdzieczny...
5
Marek:
Mam problem, nie wiem jak rozwiązać te przykłady:
0
daniel_szczesny:
WItam! mam taki ciąg:
3
awiator:
Rozwiąż równanie: x
2
− 8x + 15 = 0
0
dora:
Metalową kulę o promieniu R= 3 cm przetopiono na stożek. Tworząca stożka jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem α, takim, że sin α= U
√
5
{5}. Wyznacz promień podstawy tego
2
tara:
W pudełku nr.1 są 4 losy wygrywające i 6 przegrywających, a w pudełku nr.2 4 wygrywające i 5przegrywających. Rzucamy kostką do gry.
4
Aśka:
(9−x
2
)(x+2)(x
2
+10x+25)<0
7
tryg:
sin2x=−0,5 rozwiąż równanie
2
Marta:
dany jesy wielomian W.Oblicz: W(−1), W(0), W(1), gdy W(x)=3x
5
−6x
4
−2x
3
+6x
2
+2x−1
11
em:
Rozwiąż nierówności: a) 36x
4
− 13x
2
+ 1 > 0
3
Patryk:
wykonaj dzielenie: (x
4
−3x
3
+2x
2
−7+2):(x−1)
5
ziom:
Rozwiąż równanie
6
4:
Rozwiąż równanie 3/4 − 6x = 0
4
bekii:
Cześć! Bardzo proszę o pomoc, bo nie wiem od której strony zacząć wykres funkcji wymiernej( dokładnie
2
Marta:
rozwiąż równania. a) (16−9x
2
)(x
2
+9)=0 b)x
3
−6x
2
+8x=0 c)x
3
1
krzysztof:
2x
3
+4x
2
+ax−b
Dobierz wartość a i b tak, aby reszta z dzielenia wielomianu W (x) =
x+2
byla równa 1, a reszta z dzielnia tego wielomianu przez x − 1 była równa −2
1
Marta:
liczby −2 i 3 są rozwiązaniami równania x3+ax2+bx−6=0.Wyznacz wartości współczynników a i b.
1
Marta:
rozwiąż równania. a) (16−9x2)(x2+9)=0 b)x3−6x2+8x=0 c) x3+2x2−4x−8=0
1
Marta:
wyznacz współczynniki a i b we wzorze funkcji f(x)=ax2+bx+4, tak aby do wykresu funkcji należały punkty (1,3) i (−1,9).
8
anula:
zadanie wyglada tak:
1
Kamusia:
Ewa w dniu imienin dostała od koleżanek 2 czekolady o różnych masach. Jeszcze tego samego dnia zjadła całą mniejszą czekoladę. Następnego dnia zjadła 40% większej czekolady i zauważyła, że
18
anonim:
w zbiorze R określamy działanie "o" : aob =
3ab
2
(np. 5o6 =
3*5*6
2
= 45)
6
Krzysiek2005:
cezsc, mam jedno pytanie. jak mam z jednj strony np x(2−
√
3
)<6+
√
5
to moge prawa strone podzielic przez to co jest w nawiasie po lewej?
0
Psemek:
MOŻE MI KTOS ROZWIAZAC TE ZADANIA BO NIC NIE KAPUJE DZIEKI zapisz wyrażenie
5
kto by pomógł?:/:
rozwiazac rownanie− kto pomoze?:(
0
Paula:
na prawdę nie umie nikt pomóc z tym iloczynem kartezjańskim?
3
tomek:
Naszkicuj wykres funkcji:
−3x+7
f(x)=
, obliczając miejsce przecięcia wykresu funkcji z osiami współrzędnych.
x−2
4
Paula:
Proszę o pomoc
Nie miałam nigdy iloczynu kartezjańskiego, a tym bardziej z nierównościami i nie mam pojęcia jak rozwiązać zadanie
3
dziewczyna:
Bardzo proszę o pomoc...
2
kolo:
1.w trójkat równoramienny o podst. 4 cm i i ramieniu długości 6 cm wpisano okrąg oblicz promień tego okręgu oraz odległość środka okręgu od wierzchołków tego trójkąta. poprosze
1
anonim:
wysokość stożka podzielono na trzy równe części płaszczyznami równoległymi do jego podstawy. W ten sposób stożek został podzielony na trzy bryły. Wyznacz stosunek ich objętości.
4
onaa:
Pomocy
Rozwiąż równanie:
10
anonim:
wykaż, że
√
8−2
√
15
+
√
5−2
√
6
+
√
8+2
√
2
−2
√
5
−2
√
10
= 1
0
ulka:
dziekuję mrówka!
0
kot:
ok juz nei trzeba dzieki wsyztskim
0
kot:
Pomoze ktos w zadnaiu?
3
Marta:
P(x)=(1+x)(2x−5)−(5−2x)(x−2) 1 A)P(x)=(5x−2)(2x−1) B) P(x)=(2x−5)(2x+3) C)
4
Meg:
1. Liczby 1,2,3,4,5,6, ustawiamy losowo w ciąg. Ile jest możliwych ustawień, w których: a) na pierwszym miejscu stoi 6,
1
dziubek:
Mam do rozwiązania 3 zadania... Rozwiązałam je i bym bardzo chciała, aby ktoś dokładnie sprawidził czy mam jakies bledy i jesli tak to jakie i gdzie.
1
Meg:
Ilu jest uczniow w klasie jesli wiadomo ze liczba utworzonych z nich uporzadkowanych par jest rowna 756
1
Meg:
Na ile sposobów można ustawić w szeregu 8 osób, tak aby: a) A i B stały obok siebie oraz pomiędzy tą parą osób a C stały 2 inne osoby
1
Juliet:
Ile różnych wyrazów(mających sens lb nie) można ułożyć, przestawiając litery wyrazu MATEMATYKA (ma wyjść 151200 )
1
kizia mizia:
Ile można utworzyć liczb czterocyfrowych z cyfr: 0,1,2,3,4 jeżeli otrzymana liczba a) jest dowolna
0
Dghy:
W urnie znajduje sie 10 kul białych i 6 czarnych. Losujemy bez zwracania 4 kule. Ile jest możliwych wyników losowania, w których dokładnie trzy kule będą tego samego koloru ?
1
lara:
Ile można utworzyć słów 7−mio literowych zawierających kolejne litery alfabetu wykorzystując 24−literowy alfabet?
2
karl:
W pudełku nr.1 są 4 losy wygrywające i 6 przegrywających, a w pudełku nr.2 4 wygrywające i 5przegrywających. Rzucamy kostką do gry.
1
owieczka:
w pewnej szkole średniej we wszystkich klasach drugich przeprowadzono test z matematyki. ocena 1 liczba uczniów 10
2
owieczka:
Kwotę 860 zł wypłacono banknotami o nominałach 10 zł i 20 zł, przy czym banknotów 20−złotowych było więcej o 4 niż 10−złotowych.Ile było banknotów 20−złotowych a ile 10−złotowych
0
owieczka:
1 Barman chce przyrządzić 7 litrów koktajlu z przecieru trustawkowego w cenie 30 zł za litr oraz ze śmietanki w cenie 16 zł za litr. W jakim stosunku powinien zmiksować składniki aby
3
Mona:
Mam dwa zadanka, do których nie wiem jak się zabrać: 1.Dla jakich wartości parametru m funkcja f(x)=(|m|−3)x+4 jest rosnąca, malejąca, stała?
2
ulka:
mam pytanie czy w tym zadaniu mam podstawic wszystkie dzielniki liczby 32 za x wielomian to W(x)=x
3
+mx
2
−16x+32 chcąc wyznaczyc pozostałe pierwiastki wiedzac że liczba 2 jest
1
Nika:
Przekątna prostopadłościanu jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 60 stopni. Podstawa prostopadłościanu jest kwadratem o boku 3. Wyznacz pole powierzchni całkowitej tego
2
ulka:
liczba 2 jest pierwiastkiem wielomianu W(x)=x
3
+mx
2
−16x+32 a m jest liczba rzeczywista wyznacz pozostałe pierwiastki tego wielomianu
7
Nika:
Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny o wszystkich krawędziach równych 9. Wyznacz długość wysokości tego ostrosłupa.
3
miKa:
Ile jest wszystkich liczb dwucyfrowych o różnych cyfrach
3
Ania L:
Spośród 7 dziewcząt, czterach blondynek i trzech brunetek losowo wybrano dwie, które pojadą limuzyną na bal. Oblicz prawdopodobieństwo, że limuzyną pojedzie co najmniej jedna blondynka.
8
kot:
sin(α−β)=
√
2
/2 i cos(α+β)=1/2 i α,β∊(o;π/2)
4
kot:
Oblicz wartosc wyrazenia gdzy tgα=
√
3
/3 i α∊(0,π/2) cosα 1−cosα
7
kot:
sinα{
√
3
/3 α∊R
3
Aga B:
Uczniowie w klasie mogą się ustawić parami na 380 sposobów. Ilu jest uczniów?
0
Ania L:
Spośród 7 dziewcząt, czterach blondynek i trzech brunetek losowo wybrano dwie, które pojadą limuzyną na bal. Oblicz prawdopodobieństwo, że limuzyną pojedzie co najmniej jedna blondynka.