dzielenie z resztą
anonim: Znajdź wszystkie liczby naturalne mniejsze od 500, ktore przy dzieleniu przez 12 dają reszte
11, przy dzieleniu prez 18 daja reszte 17, a przy dzieleniu przez 30 daje reszte 29.
23 paź 22:18
Eta:
Dobry wieczór
AROB i
Bogdanie
Ja bym to zad. rozwiązała tak:
Takie liczby zapisujemy w postaci:
12n +11 18n +17 30n +29 dla n€ N
12n +11= 12( n+1) −1= 12*p −1
18n+17= 18(n+1) −1 = 18*t −1
30n +29 = 30( n+1) −1= 30*s −1 dla p,t,s€N
+
zatem szukana liczba z = 12p−1 = 18t −1= 30s−1
to: z+1 = 12p =18t=30s
czyli
NWW(12,18,30)= 180
więc: z +1= 180*v , gdzie v €N
+
to: dla v= 1 => z = 180*1 −1 = 179 <500 ,czyli ok.
dla v= 2 => z = 180*2 −1 = 359 <500 tez ok.
dla v = 3 => z = 180*3 −1 = 539 >500 −−− odpada
wniosek tymi liczbami są
179 i 359
Możesz sprawdzić poprzez wykonanie dzielenia
159:12= 14 +11 159:18 = 9 +17 159:30= 5+29
podobnie liczba 359
24 paź 00:11
Bogdan:
A właściwie
Eto − dzień dobry
24 paź 00:17
Eta: Poprawiam:
oczywiście,że
w spr; ma być 159 = 14 *12 +
11reszta
159= 9*18 +
17 reszta
159= 5*30 +
29 reszta
24 paź 00:17
Eta:
anonim ...... wypadałoby przynajmniej podziękować

Ot tak z grzeczności
24 paź 01:10
anonim: oczywisćie dziekuje

ps. nie bylo mnie juz wczoraj o tej godz
24 paź 10:09