Mateusz: Najpierw rozkładamy wyrażenia na czynniki pierwsze czyli równania x
2 +8x −2 i x
2 +2x−8
| | x | |
zapisujemy w postaci iloczynowej ułamek i dodajemy do |
| ustalamy przy tym wspólony |
| | x+4 | |
mianownik którym jest iloczyn tych dwóch mianowników otrzymany wynik przyrównujemy do
| | x+1 | |
|
| korzystamy z włóasności proporcji czyli mnozymy na krzyż i i obliczamy x albo |
| | x−2 | |
| | x+1 | |
mozemy wyrażenie |
| przeniesc na lewą strone i przyrównać wszystko do 0 czyli |
| | x−2 | |
| | x2+8x−2 | | x | | x+1 | |
|
| + |
| − |
| =0 |
| | x2+2x−8 | | x+4 | | x−2 | |
AS: Rozkładam pierwszy mianownik na iloczyn
W tym celu znajduję miejsca zerowe
x
2 + 2*x − 8 = 0
Δ = 2
2 − 4*1*(−8) = 4 + 32 = 36
√Δ =
√36 = 6
x1 = (−2 − 6)/2 = −4 x2 = (−2 + 6)/2 = 2
Postać iloczynowa: (x + 4)*(x − 2)
Równanie przyjmuje postać
| x2 + 8*x − 2 | | x | | x + 1 | |
| + |
| = |
| |
| (x + 4)*(x − 2) | | x + 4 | | x − 2 | |
Założenia; x ≠ −4 , x ≠ 2
Mnożę stronami przez (x + 4)*(x − 2)
x
2 + 8*x − 2 + x*(x − 2) = (x + 1)*(x + 4)
x
2 + 8*x − 2 + x
2 − 2*x = x
2 + 4*x + 1*x + 4
x
2 − 11*x − 12 = 0
Po rozwiązaniu deltą
x1 = −1 , x2 = 12