matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Obliczenie wartości sinusa
minnie:
Trygonometria − proszę o sprawdzenie:
√
2
sin225
0
= sin(90
0
+90
0
+45
0
) = sin45
0
=
2
√
3
sin(−150
0
) = sin(−90
0
−60
0
) = sin (−60
0
) = −sin60
0
= −
2
23 paź 23:04
kaz:
Ad1)
√
2
sin225
0
=sin(180
0
+45
0
)=−sin45
0
=−
2
23 paź 23:22
Bogdan:
1
sin(−150
o
) = −sin150
o
= −sin(180
o
− 30
o
) = −sin30
o
= −
2
23 paź 23:26