W pudełku nr.1 są 4 losy wygrywające i 6 przegrywających
tara: W pudełku nr.1 są 4 losy wygrywające i 6 przegrywających, a w pudełku nr.2
4 wygrywające i 5przegrywających. Rzucamy kostką do gry.
Jeżeli wypadną mniej niż trzy oczka, to losujemy z
pudełka nr 1, w przeciwnym przypadku − z pudełka nr 2.
Oblicz prawdopodobieństwo że wyciągnięty los jest :
a)przegrywających
b) wygrywających
23 paź 20:52
agus: P(P)=P(P|"1")*P("1")+P(P|"2")*P("2") <−−− prawdopodobieństwo wycignięcia losu przegrywającego
pod warunkiem ciągnięcia z pierwszego pudełka * prawdopodobieństwo ciągnięcia z tego
pudełka+dla drugiego to samo
P(P|"1")=610−liczba losów przegrywającychliczba wszystkich losów w pudełku 1
P(P|"2")=59−liczba losów przegrywającychliczba wszystkich losów w pudełku 2
P("1")=26=13, wypadnie 1 lub 2
P("2")=46=23, wypadnie 3,4,5 lub 6
P(P)=610*13+59*23
b)P(W)=1−P(P)
23 paź 21:06
AROB:

Można też skorzystać z drzewka.
a) A − zdarzenie, że los przegrywający
| | 2 | | 6 | | 4 | | 5 | | 1 | | 10 | | 27+50 | |
P(A) = |
| * |
| + |
| * |
| = |
| + |
| = |
| = |
| | 6 | | 10 | | 6 | | 9 | | 5 | | 27 | | 135 | |
23 paź 21:29