procenty
Kamusia: Ewa w dniu imienin dostała od koleżanek 2 czekolady o różnych masach. Jeszcze tego samego dnia
zjadła całą mniejszą czekoladę. Następnego dnia zjadła 40% większej czekolady i zauważyła, że
zjadła o 20% więcej czekolady niż dnia poprzedniego. Wyznacz stosunek mas czekolady
23 paź 19:21
Dominika: y− pierwszy dzien (czekolada mniejsza)
40%x− drugi dzien(czekolada wieksza)=120%y
40%x=120%y
czyli wyznaczajac stosunek trzeba to podzielic ( xy=40%120%=13)
czyli stosunek mas czekolad to 13
23 paź 22:00