wielomiany
ulka: liczba 2 jest pierwiastkiem wielomianu W(x)=x3+mx2−16x+32 a m jest liczba rzeczywista wyznacz
pozostałe pierwiastki tego wielomianu
23 paź 09:37
Mrówka: W(2) = 0, skoro 2 jest pierwiastkiem tego wielomianu.
No to W(2) = 23 +m*22 − 16*2 +32 = 8 + 4m − 32 + 32 = 4m + 8, a to ma być równe 0 z pierwszej
linijki, więc:
4m + 8 = 0
4m = −8
m = −2
W(x) = x3 −2x2 − 16x +32 = x2(x − 2) − 16(x − 2) = (x −2)(x2 − 16) = (x − 2)(x − 4)(x + 4),
więc pierwiatski tego wielomianu to: x = 2, x = 4, x = −4
23 paź 10:55
ulka: Dziękuję mrówka!
23 paź 15:46
moni: W(x) = (x2 −9)(2x+3)(1−x)
13 gru 13:24