rozwiaz rownanie
piotrek: prosze o sprawdzenie
rozwiaz rownanie
x2 − 8x + 16 = 0
(x−4)2= 0 − mozna to spierwiastkować? aby wyszlo:
x−4= 0
x=4 ? czy trzeba za pomoca wartosci bezwzglednej?
23 paź 21:43
agus: trzeba pamiętać o wartości bezwzględnej, np: 4
2=16 i (−4)
2=16
23 paź 21:47
Bogdan:

Tu nie ma wartości bezwzględnej, jedynym rozwiązaniem jest x = 4.
Przecież y = (x − 4)
2 jest parabolą, której wierzchołek pokrywa się z miejscem zerowym
w punkcie x = 4 na osi x.
23 paź 21:51
piotrek: no to w takim wypadku to znaczenia nie ma ale gdyby wziac pod uwage:
−|x−4| = 0 lub |x−4|=0
−x−4 = 0 lub x+4=0
x= −4 lub x=−4
wiem ze wynik otrzymalem ten sam ale chodzi mi o sama zasade i o zastosowany sposob
23 paź 21:59
piotrek: ooo dzieki Bogdan o to mi sie wlasnie rozchodzilo
23 paź 22:02