okrąg wpisany w trójkąt
kolo: 1.w trójkat równoramienny o podst. 4 cm i i ramieniu długości 6 cm wpisano okrąg
oblicz promień tego okręgu oraz odległość środka okręgu od wierzchołków tego trójkąta. poprosze
o wzory
2 w trapez o kątach ostrych 30 i 60 wpisano okrąg o promieniu 1cm. oblicz długość podstaw tego
trapeza
23 paź 16:55
Eta:

1/ nrysuj trójkąt
h
2 36−4= 32 => h = 4
√2
| | P | |
r= |
| ..... P−−− pole p −− połowa obwodu
|
| | p | |
P=
12a*h ..... dokończ
p=
12(a +2b)......
i wyznacz r
następnie: IOBI=IOAI=
√ r2 +22
IOCI = h −r = ........
2/
2r= h= 2 warunek opisania trapezu na okręgu: a+b = c +d
gdzie c, d, długosci ramion
a= x+b+y
| h | |
| =tg30o ....... wyznacz x
|
| x | |
| h | |
| = tg60o ..... wyznacz y
|
| y | |
| h | |
| = sin30o ..... wyznacz d
|
| d | |
| h | |
| = sin 60o...... wyznacz c
|
| c | |
podstaw dane do warunku:
a+b = c+d i wyznacz b i następnie : a = x+b+y
23 paź 17:51
kolo: dziekuje serdecznie
23 paź 21:02