Dziękuję
Nika: Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny o wszystkich krawędziach równych 9. Wyznacz długość
wysokości tego ostrosłupa.
23 paź 09:24
tim: Może rysunek pomoże.
23 paź 09:28
tim:

W podstawie mamy trójkąt równoboczny. Punkt spadku wysokości jest w punkcie przecięcia się
wysokości podstawy. Znając bok czarny, wyliczając bok niebieski, znajdziesz H.
23 paź 09:30
tim: Jeżeli jeszcze się nie myle, jest to czworościan foremny i możesz skorzystać z wzoru na jego
wysokość − ASie, nieprawdaż?
23 paź 09:31
Nika: Już wiem dziękuję bardzo. Pomógł mi rysunek.
23 paź 09:38
tim: Jak wyliczysz podaj odpowiedź. Sprawdzimy.
23 paź 09:38
Nika: 3 p(6)
23 paź 09:49
Bogdan:
H =
√81 − 27 =
√54 = 3
√6
23 paź 19:46