równość i nierówność
Magda: Mam dwa zadania , ktos pomoze?

(x
3+x
2−3x−3)(2x
3−12x
2+18x)=0
i
x
4−3x
3−8x
2+12x+16<0
23 paź 22:00
kaz: Ad1)
x3+x2−3x−3=0 ⋁ 2x3−12x2+18x=0
x2(x+1)−3(x+1)=0 x(2x2−12x+18)=0
(x2−3)(x+1)=0 x=0⋁x=3
x=√3⋁x=−√3⋁x=−1
x∊{−√3,−1,0,√3,3}
23 paź 22:14
Magda: Dzięki

a drugie na jakiej zasadzie bedzie?
23 paź 22:26
AROB: pomagam
23 paź 22:41
kaz: Ciekawe,czy dobrze rozwiązałem
x∊(−2,1)∪(2,4)
23 paź 22:45
AROB: Zad. 2.
Podobnie, jak równanie , należy najpierw znaleźć miejsca zerowe.
Szukamy pierwszego wśród dzielników wyrazu wolnego.
D!<sup> ={1,−1,2,−2, itd.}
W(1) ≠0,
W(2)=0, czyli x1 = 2
Należy podzielić wielomian przez dwumian (x−2), otrzymasz: x3−x2−10x−8.
Analogicznie szukamy kolejnego pierwiastka wśród dzielników 8.
W(x) = x3 − x2 −10x −8
W(−2) = 0, czyli x2= −2.
Znów dzielimy: (x3−x2−10x−8) : (x+2) i otrzymamy x2 −3x − 4.
Równanie x2 −3x −4 = 0 oblicz sama.
Otrzymasz x3 = 4, x4 = −1.
Liczby: −2, −1, 2, 4 umieść na osi i narysuj wykres (wężyk) zaczynając od strony prawe , od
góry
i odczytaj rozwiązanie (przedziały tych x, dla których wartości są mniejsze od 0, czyli poniżej
osi x).
23 paź 22:59
AROB: Tak, kaz, to dobre rozwiązanie.
23 paź 23:00
kaz:
23 paź 23:03
TośkaXddddd: 5(3−2x)+2x2=4x(x−3)−2x2+2x
12 cze 16:56
TośkaXddddd: (x−3)2−25x2+6x=(2x−1)3−(1−2x)3+11
12 cze 16:58
Anna: 15−10x+2x2 = 4x2−12x−2x2+2x
15 = 0
równanie sprzeczne − brak rozwiązań
12 cze 16:59
TośkaXddddd: 213−312
12 cze 17:05
TośkaXddddd: prosze o rozwiązanie
12 cze 17:08
Anna: 2)
x
2−6x+9−25x
2+6x=8x
3−12x
2+6x−1−(1−6x+12x
2−8x
3)+11
−24x
2+9=8x
3−12x
2+6x−1−1+6x−12x
2+8x
3+11
−16x
3−12x = 0 /:(−4)
4x
3+3x = 0
| | 3 | |
x(4x+3)=0 ⇒ x=0 ∨ x = − |
| |
| | 4 | |
12 cze 17:09
Anna: | | 1 | | 1 | | 2 | | 3 | | 1 | |
2 |
| − 3 |
| = 2 |
| − 3 |
| = −1 |
| |
| | 3 | | 2 | | 6 | | 6 | | 6 | |
12 cze 17:11
TośkaXddddd: dzieki wielkie
12 cze 17:13
Anna:
12 cze 17:19
TośkaXddddd: y=3x−2
13 cze 11:50
TośkaXddddd: x−32=x+23+1
13 cze 11:52
TośkaXddddd: x−32=x+23+1
13 cze 11:53
TośkaXddddd: (x−1)2>(2−x)2−1
13 cze 11:54
TośkaXddddd: (x−1)2>(2−x)2−1
13 cze 11:55
TośkaXddddd: (x−1)2>(2−x)2−1
13 cze 11:55
TośkaXddddd: (x−1)2>(2−x)2−1
13 cze 11:57
TośkaXddddd: x+y=7
x−y=3
układ równań
13 cze 11:59
TośkaXddddd: prosze o rozwiązanie
13 cze 12:01
Anna: 1) y=3x−2 Podaj polecenie
3(x−3) = 2(x+2) + 6
3x−9=2x+4+6
x= 19
13 cze 12:02
Anna: 3)(x−1)2 > (2−x)2 −1
x2−2x+1 > 4−4x+x2−1
2x > 2 /:2
x > 1
13 cze 12:04
Anna: Taki prosty układ sprawia Ci kłopot? Nie powinien.
Po dodaniu stronami mamy: 2x= 10 ⇒ x=5
5+y = 7 ⇒ y = 2
Odp. x=5, y=2
13 cze 12:07
TośkaXddddd: dzięki
13 cze 12:29
TośkaXddddd: napisz wzór prostej przechodzącej przez dwa punkty A=(1,1) B=(2,4)
13 cze 12:42
TośkaXddddd: Napisz wzór funkcji liniowej ,której wykres przechodzi przez punkty A=(1,1),B=(2,4)
13 cze 16:35
dynda: x2+2x−15=o
10 sie 16:20
dynda: pomozecie
10 sie 16:21