Rozwiąż równanie
4: Rozwiąż równanie
3/4 − 6x = 0
3/4 − jest to ułamek
z góry dzięki za pomoc
23 paź 20:21
4: zapomnialem
3/4x2 − 6x = 0
23 paź 20:21
AROB: | | 3 | | 3 | |
x( |
| x −6) = 0 ⇒ x=0 ∨ |
| x = 6 |
| | 4 | | 4 | |
x = 8
23 paź 20:33
4: jestes mistrzem AROB nie wpadlem na to zeby x przed nawias wstawic....wielkie dzieki
23 paź 20:36
23 paź 20:37
AROB: kaz, to równanie nie jest takie, jakie rozwiązałeś. Musiałoby być zapisane tak:
3/(4x
2)
23 paź 20:43
Bogdan:
| | 3 | | 3 | |
lepiej z |
| x2 − 6x = 0 wyłączać od razu |
| x, bo wtedy od razu widać |
| | 4 | | 4 | |
rozwiązanie.
| 3 | | 3 | |
| x2 − 6x = 0 ⇒ |
| x(x − 8) = 0 ⇒ x = 0 lub x = 8 |
| 4 | | 4 | |
23 paź 21:02