iloczyn kartezjański
Paula: Proszę o pomoc

Nie miałam nigdy iloczynu kartezjańskiego, a tym bardziej z nierównościami i
nie mam pojęcia jak rozwiązać zadanie

Wyznacz iloczyn kartezjański A x B oraz B x A dla następujących zbiorów A i B:
A={ x∊R : (x−3)
2>0} , B={y∊R: y<4 ∧ y>5}
czy może mi ktoś to wytłumaczyć na tym przykładzie? mam ich więcej, ale sądzę że jak mi ktoś
wyjaśni o co chodzi i jak postępować to z resztą dam radę

jeszcze raz proszę
23 paź 17:28
Paula: wiem że najpierw trzeba policzyć nierówności, z których wynika (jeśli się nie mylę)
A: x∊ R−{3}, a z B: y∊ (−
∞,4) U (5,
∞)
ale co dalej

23 paź 17:32
Andrzej: Iloczyn kartezjański zbiorów A x B to zbiór wszystkich par uporządkowanych (a,b) takich, że a ∊
A i b ∊ B.
np.; A = {1,2} B = {1,2,3} to A x B = {(1,1)(1,2)(1,3)(2,1)(2,2)(2,3)}
23 paź 18:48
Andrzej: Twoje zadanka trzeba robić w układzie współrzędnych. Nie umiem tu tak ładnie rysować jak Bogdan

więc trudno mi będzie narysować tutaj rozwiązanie tego akurat przykładu. Ale dam inny,
prostszy przykład.
Jeśli A = <1,6> i B = <2,5> to A x B byłoby prostokątem o wierzchołkach (1,2) (6,2) (6,5)
(1,5).
23 paź 18:56
Bogdan:
Paulo, zbiór B, w którym y∊R zachodzi: y<4 ⋀ y>5, jest zbiorem pustym. Nie istnieje liczba
mniejsza od 4 i jednocześnie większa od 5.
Sprawdź treść zadania.
23 paź 20:06
Paula: oj faktycznie źle napisałam... powinno być B={y∊R: y<4 ∨ y>5} gapa ze mnie...heh
3 lis 17:46
Paula: oj faktycznie źle napisałam... powinno być B={y∊R: y<4 ∨ y>5} gapa ze mnie...heh
3 lis 17:46