kombinatoryka
Meg: 1. Liczby 1,2,3,4,5,6, ustawiamy losowo w ciąg. Ile jest możliwych ustawień, w których:
a) na pierwszym miejscu stoi 6,
b) na trzecim miejscu stoi 4, a na piątym 1
c) na początku stoją liczby nieparzyste, a dalej parzyste,
d) na początku lub na końcu stoi 1, odległość zaś pomiędzy 1 i 4 jest mniejsza niż odległość
pomiędzy 1 i 6?
23 paź 14:32
agus: a) na pierwszym stoi 6 − jedna możliwość
na drugim jedna z pozostałych pieciu − 5 możliwości
na trzecim jedna z pozostałych już 4 − cztery możliwości, itd
więc mamy: 1*5*4*3*2*1 możliwości
b) na trzecim stoi 4 − jedna możliwość
na piątym stoi 1 − jedna możliowść
zostają: 2,3,5,6
na pierwszym stoi jedna z pozostałych czterech − 4 możliwości
na drugim stoi jedna z pozostałych trzech − 3 możliwości
na czwartym stoi jedna z pozostałych dwóch − 2 możliwości
na szóstym stoi jedna z pozostałej jednaj − 1 możliwość
więc mamy: 1*1*4*3*2*1 możliwości
c) na pierwszych trzech miejscach ustawiamy 3 liczby nieparzyste na 3! sposobów
na ostatnich trzech miejscach ustawiamy 3 liczby parzyste na 3! sposobów
więc mamy 3!*3! możliwości
d) Załóżmy że 1 stoi na początku − jedna możliwosc
1) 4 jest druga − 1 możliwość:
na trzecim − jedna z pozostałych czterech − 4 możliwości
na czwartym − jedna z pozostałych trzech − 3 możliwości
na piątym − jedna z pozostałych dwóch − 2 możliwości
na szóstym − ostatnia − 1 możliwość
1*1*4*3*2*1=24
2) 4 jest trzecia − jedna możliwość
na drugim może być 2,3,5 − trzy możliwości
na czwartym − jedna z pozostałych trzech (wliczając 6) − 3 możliwości
na piątym − jedna z pozostałych dwóch − 2 możliwości
na szóstym − ostatnia − 1 możliwość
1*1*3*3*2*1=18
3) 4 jest czwarta − 1 możliwość
na drugim − jedna z trzech, nie może byc 6 − 3 możliwości
na trzecim − jedna z dwóch, nie może byc 6 − 2 możliwości
na piątym − jedna z dwóch, może być 6 − 2 możliwości
na szóstym − ostatnia − 1 możliwośc
1*1*3*2*2*1=12
4) 4 jest piąta − jedna możliwość
6 jest szósta − jedna możliwość
na drugim − jedna z trzech pozostałych − 3 możliwości
na trzecim − jedna z dwóch pozostałych − 2 możliwości
na czwartum − ostatnia − 1 możliwość
1*1*1*3*2*1=6
wszystkich możliwości 1)+2)+3)+4)=24+18+12+6=60
23 paź 15:44
Eta:
w d) 60*2 = 120
bo jeszcze odwrotnie , gdy 1 stoi na końcu
czyli 60+60= 2*60= 120
23 paź 15:54
agus: dzieki

zapomniałam na koniec
23 paź 16:29
Meg: Dzięki Wam
23 paź 16:55
dfcvc fccg: ,,mnhi89po

ol;lkkvf,.kfgykmjnjhkomp[;hr7ufyjgtfytutumjyg7yhtruytttrffujyr4
20 lis 21:47