AROB: a) (16 − 9x
2)(x
2+9) = 0 Do pierwszego nawiasu stos. wzór skr. mnożenia.
(4−3x)(4+3x)(x
2+9) = 0 Każdy czynnik przyrównujemy do zera i otrzymamy:
I I I
| | 1 | | 1 | |
x=1 |
| x=−1 |
| brak rozwiązania |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
odp. x1 = 1 |
| , x2 = − 1 |
| |
| | 3 | | 3 | |
b) x
3 − 6x
2 + 8x = 0 Wyłączamy x przed nawias.
x(x
2 − 6x + 8) = 0
I I
x=0 x
2−6x+8=0
Δ=4, x
1 = 4, x
2=2
Odp. x ∊ { 0, 2,4}
c) x
3 + 2x
2 − 4x − 8 = 0 Stosujemy met. grupowania wyrazów.
x
2(x+2) −4(x+2) = 0
(x+2)(x
2−4) = 0
(x+2)(x+2)(x−2) = 0
(x+2)
2 (x−2) = 0
I I
x= −2 x=2