wykonaj dzielenie
Patryk: Ktoś mógłby mi pomoc?Bede wdzieczny...
(x4−3x3+2x2−7+2):(x−1)
23 paź 21:33
ja: (x4−3x3+2x2−7+2):(x−1)=(4x−9x+4x−9):(x−1)=(−x−9)(
1x−1)=−1−
9x+x+9=8+x−
9x
według mnie powinno być coś takiego...
23 paź 21:44
agus: x3−2x2−7
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(x4−3x3+2x2−7x+2):(x−1)
−(x4−x3)
−−−−−−−−−−−−−−
= −2x3+2x2
− (−2x3+2x2)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
= = −7x+2
− (−7x+7)
−−−−−−−−−−−−−−−
= −5
o ile się gdzieś nie pomyliłam
23 paź 21:45
Patryk: źle mi sie skopiowało

nie wiem czy sie zrozumielismy, wiec napisze jak to powinnno wygladac:
(x
4−3x
3+2x
2−7+2):(x−1)
23 paź 21:48
Patryk: o super dzieki bardzo
23 paź 21:49
agus: czy −7x
23 paź 21:50
Patryk: mnie nie pytaj
23 paź 21:52
Bogdan:
a nie prościej było zastosować schemat Hornera ?
23 paź 21:52