wielomiany
ulka: mam pytanie czy w tym zadaniu mam podstawic wszystkie dzielniki liczby 32 za x wielomian to
W(x)=x3+mx2−16x+32 chcąc wyznaczyc pozostałe pierwiastki wiedzac że liczba 2 jest
pierwiastkiem tego wielomianu i a m jest liczba rzeczywistą
23 paź 10:08
Andrzej: Nie

Jeśli liczba 2 jest pierwiastkiem, to W(2) = 0
Podstaw 2 pod x i rozwiąż otrzymane równianie z jedną niewiadomą m.
Potem podziel wielomian W przez (x−2), otrzymasz równanie kwadratowe z którego wyznaczysz
pozostałe pierwiastki (o ile istnieją).
23 paź 10:59
Mrówka: oj napisałam Ci rozwiązanie wcześniej, ale jak nie chcesz patrzeć, to skoro 2 jest
rozwiązaniem to podstaw za x dwójkę i wynik ma dać zero. W(2) = 0 −−> z tego obliczysz m,
więc potem do samego początku w wielomianie W(x) wstaw za m obliczoną liczbę i przedstaw ten
wielomian w postaci najprostszych czynników ( w postaci (x− liczba)(x − liczba).. )
23 paź 10:59